Бивша служителка на Facebook наскоро направи сериозни разкрития срещу компанията пред Сената в САЩ. Тепърва ли започват проблемите пред най-голямата социална мрежа?
 
"Първите опити да се регулира дейността на Facebook започнаха малко след скандалите с "Кеймбридж Аналитика". Остана скрито, че Facebook харчи 88% от бюджета си за сигурност англоговорящи новини и реч на омразата. Ако проблемът, с който се борите, не е написан на английски, изцяло ще останете под радата на Facebook", заяви експертът по киберсигурност Спас Иванов в "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.
 
"Това са САЩ, където местното законодателство може да наложи колосални глоби. По същия начин може да въздейства върху пазарния им имидж надзорните органи на Австралия и Великобритания. ЕС имаше думата, докато Великобритания беше част от него", обясни той.
 
Иванов не смята, че Facebook има някаква роля в референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Експертът изтъкна, че социалната мрежа прави проучвания какво влияе на психологията на потребителите и кое ги кара да останат по-дълго.
 
"Компанията очевидно избира пътя да изкара повече пари. Регулацията на социалните мрежи е възможна. Става въпрос дали ще се ограничи само върху САЩ. Всяка държава трябва да предприеме своите законодателни действия. Компаниите не могат да се саморегулират, те се стараят да печелят повече", каза още Спас Иванов.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

9

malart

преди 1 година

Фейсбукът е много вредно явление. Вредите са върху психиката предимно

8

Кифла

преди 1 година

Е как ще лишите селските кифли от фейсбукъ бре. Де ще си показват нарисуваните лица, недоядената храна и не на последно място селфитата от Гърция! Не ги лишавайте...инак ще се наложи да ги гледате на живо...ауууууууу...въх

7

Ами

преди 1 година

Крайно време е, защото Фейкбукът отдавна се е превърнал в социално зло !