Снимка: БГНЕС

В магнитосферата на Земята тази нощ е започнала магнитна буря, която постепенно се засилва и вече е достигнала средното си ниво, става ясно от данни на сайта на лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето на Института по физика на Руската академия на науките.

Облакът от слънчева плазма, достигнал Земята, увеличава радиационния товар върху космическите спътници, влияе върху колебанията на магнитното поле в близост до земната повърхност и промените в магнитосферата са видими под формата на северно сияние. По време на магнитни бури северните сияния могат да се видят на географски ширини от 60-70 градуса, предава БГНЕС.

Според данните на лабораторията, слънчевото изригване със среден диапазон се е случило на 9 октомври около 9 часа московско време. На коронарното вещество са му били необходими три денонощия, за да достигне Земята

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 1 седмица

ТИЯ С БУРИТЕ ИДИ-ДОДИ,АМИ ОНИЯ С ЗЕМЕТРЪСИТЕ??? ЗЕМЕТРЪСЪТ ОТМИНАЛ,СРУТИЛ ПОЛОВИН ДЪРЖАВА,А НОВИНАРИТЕ ТЕПЪРВА ЗАПОЧВАТ ДА ПИШАТ КАК ТРЯБВАЛО ДА СМЕ СЕ ПОДГОТВЯЛИ ЗА ЗЕМЕТРЪС.

10

ЩЩД

преди 2 седмици

И без бурята сите са изкукуригале, сега ке кукуригат по два пати. Като 2 в едно!

9

Анонимен

преди 2 седмици

Абе тя тая слаба буря днес вече отмина, тия още за засилване пишат "новини"... Времето е спряло в редакцията.