Снимка: Pixabay
Атаката към социалните мрежи на компанията Facebook е много по-мащабна и не е насочена само към Марк Зукърбърг, каза пред bTV Иван Савов, директор на Европейския институт за риск политика. 
 
Според него това е координирана глобална атака върху световния ред, тъй като в рамките на 24 часа се случват четири мащабни събития.
 
"В рамките на тези часове се появи информацията за "Пандора пейпърс", получи се техническият срив на социалните мрежи на Facebook, бивша служителка на компанията представи документи срещу тях пред Конгреса в САЩ и 1,7 млрд. лични данни от Facebook изтекоха в тъмната мрежа", обясни Савов.
Още по темата
 
"Имаме едно четворно събитие, което удря пряко в кръвоносната система на най-високо ниво - във връзките между политици, лидери в сянка, организирана престъпност от хора, които влияят на геополитическите процеси", каза още той. 
 
Савов определи Facebook за едно много силно оръжие, което застава над демокрацията и може да анипулира резултатите от избори. Като пример даде скандалите, които се разразиха за изборите на Доналд Тръмп в Съединените щати и "Кеймбридж аналитика" за Брекзит.
 
"Нещата в момента са извън контрол. Трябва много спешно да пристъпим към регулиране на този сегмент", посочи Савов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase