Снимка: архив, БГНЕС

Сривът на Facebook може да се разглежда като сериозна координирана глобална атака срещу настоящия световен ред. Тази хипотеза разви в интервю за БНР Иван Савов, директор на Европейския институт за риск политика.

Савов коментира, че е налице събитие от типа на т.нар. черен лебед, изключително рядко съвпадение на няколко събития – разкритието на бивша служителка на Facebook, излизането на Досиетата „Пандора“ и технически срив на система с глобални мащаби.

 „Която е способна и доказа, че може да манипулира цели нации да се радикализират и да ги манипулира да извършват действия в една или друга посока. През Facebook беше избран Тръмп и през Facebook беше манипулацията, така че да гласуват англичаните за Brexit. Започваме да мислим много сериозно за това, че става дума за една сериозна, координирана глобална атака върху настоящия световен ред в момента,“ каза експертът.

Още по темата

Живеем в интересен свят с мрежови рискове, всичко е свързано. Чисто техническата страна на срива в социалните мрежи трябва да се анализира в контекста на времето, в което живеем, посочи Иван Савов след 6-часовия срив в социалните мрежи снощи.

Първият огромен удар върху Facebook дойде 24 часа по-рано, когато бивша служителка на компанията изнесе над 10 000 документи за злоупотреби на Facebook в техен интерес с психиката на хората и евентуално влияние върху радикализацията в редица държави, включително в посока към военни конфликти, поясни Савов. „Часове по-късно се случи и техническият срив и е много трудно да го поставим в зоната на случайността.“

Според Иван Савов се е получила абсурдна ситуация с мащаб, който изобщо не е бил предвиден в риск анализите на компанията.

„Говорим за нечуван мащаб. Изключително прецизен удар и въпреки твърденията на фирмата, че това е станало при грешен ъпдейт, нашите експерти бяха на мнение, че тук може да става дума за злонамерено действие от разочарован служител след публикуването на информацията, а може да е също злонамерено действие отвън, от държавно спонсорирани хакери, които да са ударили системата,“ каза експертът.

Това е стартът на падането на империята на Зукърбърг, смята Иван Савов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase