Снимка: Pixabay

Интернет потребителите в рекорден брой страни са били подложени на арести и физически нападения заради постовете си през последната година, се казва в доклад, показващ мрачната картина на свободата на словото в онлайн средата през 2021 г., съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Годишният доклад "Freedom of the Net (Свобода в мрежата)", който бе публикуван във вторник, посочва, че спирането на интернета в Мианмар и в Беларус представляват сериозно падение, тъй като онлайн правата намаляват в световен мащаб за 11-та поредна година.

Съставено от Freedom House проучване дава на страните оценка от 1 до 100 относно нивото на свобода на изразяването в интернет, с което се ползват гражданите. Докладът включва степента, до която те са изправени пред ограничения за съдържанието, до което имат достъп.

Други фактори включват дали проправителствените тролове се опитват да провокират и манипулират онлайн спорове.

"Тази година потребителите се сблъскаха и с физически атаки като отмъщение за свои публикации в мрежата в 41 държави“, се казва в доклада". „Рекордно висок“ е броят на хора, които са били заплашвани, нападани и бити за техни постове, откакто изследването е започнало преди 11 години.

Още по темата
Примерите включват студент от Бангладеш, хоспитализиран след побой за предполагаеми „антиправителствени дейности“ в социалните медии, и мексикански журналист, убит, след като публикува видео във Facebook, обвиняващо криминална група в убийство.

Докладът също така установява, че потребители са били арестувани или осъждани за своите онлайн дейности в 56 от 70-те държави, обхванати от доклада. Това са рекордните 80%.

Freedom House включва и двама египетски инфлуенсъри, които са пратени в затвора през юни заради публикуване на видеоклипове в Tik Tok, в които насърчават жените да правят кариера в социалните медийни платформи.

Повече подробности по темата четете в Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

36

Р Е Д

преди 1 месец

Ще стане лошо когато ние започнем да бием ***, които си вярват, че имат законно право да ни бият!

35

Анонимен

преди 1 месец

Бият се за глупости

34

Синтетична телепатия

преди 1 месец

За постове срещу изверга ББ направо пускат Пълно СРС, казват че Гешев ги поръчва тези гадости срещу хората!