Снимка: Bloomberg

HP и Dell Technologies твърдят, че търсенето на компютри надвишава възможността им да изпълнят потребителските поръчки, тъй като недостигът на компоненти и проблемите с веригата на доставките оказват натиск върху растежа на приходите от продажби, пише Wall Street Journal.

Миналата година персоналните компютри записаха най-големия ръст на продажбите си от десетилетие, подкрепени от по-голямото търсене заради работата от дистанция, свързана с пандемията. Но предизвикателствата, свързани с веригата на доставките, пред които са изправени редица индустрии, също влияят негативно на компютърните продажби, информира Investor.bg.

International Data Corp., една от водещите компании за пазарни проучвания, която следи продажбите на устройства, тази семица намали прогнозата си за растежа на продажбите на персонални компютри до 14,2%, спрямо 18%, които очакваше по-рано. Като причина за това тя изтъкна недостига на компоненти и логистичните проблеми. IDC допълни, че търсенето на компютри ще продължи, макар че то ще е предимно от бизнеса и от образователния сектор.

„Продаваме всичко, което произвеждаме“, коментира главният изпълнителен директор на HP Енрике Лорес. „Търсенето продължава да е силно, изоставането става все по-голямо“, посочва той в интервю, допълвайки, че размерът на приетите поръчки, които трябва да бъдат изпълнени, е еквивалентен на бизнеса за цяло тримесечие.  

Лорес твърди, че HP се сблъсква с недостиг предимно на евтини компоненти, които се ползват в различни индустрии. Той очаква този проблем да продължи вероятно и до 2022 г.

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер заяви, че очаква дефицитът на чипове, който повиши цените на потребителските устройства, потенциално да се пренесе чак до 2023 г.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., най-големият поддоставчик на чипове в света, и Intel изграждат нови заводи за производство на полупроводници. Тази седмица Samsung Electronics обяви, че планира да увеличи инвестициите си с една трета до над 205 млрд. долара в следващите три години, отчасти за да подкрепи търсенето на чипове. Част от този капацитет няма да стане готов поне до две години или повече. Предвид голямото търсене TSMC повишава цените си с до 20%, твърдят източници, запознати с въпроса.

HP отчете близо 7% увеличение на нетните приходи до 15,3 млрд. долара за тримесечието до юли, включително 2% повишение на приходите на звеното за лаптопи след особено силно тримесечие година по-рано, докато хората се адаптираха към работата и ученето от вкъщи. Печалбата на компанията е нараснала до 1,11 млрд. долара.

Резултатите не изпълниха прогнозата на Wall Street за приходите от продажби, но надминаха очакванията за печалбата. Освен това компанията повиши прогнозата за годишната си коригирана печалба на акция до 3,69-3,75 долара спрямо 3,40-3,50 долара, предвидени по-рано.


Междувременно Dell отчете близо 15% повишение на нетните приходи за тримесечието до юли до рекордните 26,12 млрд. долара. Бизнесът с клиентски решения, който включва настолните компютри и лаптопите, записа 17% ръст на приходите и достигна рекорд за второто тримесечие. Компанията също сигнализира, че изостава с изпълнението на поръчките.

От своя страна, производителят на персонални компютри Lenovo Group заяви, че тези устройства са започнали да играят по-важна роля в живота на хората по време на пандемията и посочи оптимистичните прогнози на индустрията за цялостното търсене на персонални компютри. По думите ѝ търговското търсене е започнало да се възстановява бързо с отварянето на икономиките.

По-рано тази година Лорес от HP посочи възстановяващото се търсене от бизнеса, след като компаниите започнаха отново да отварят офисите си. Вчера той коментира, че търсенето както на бизнеса с принтери, така и на бизнеса с компютри на HP е налично, дори и докато делта вариантът на коронавируса се разпространява.

„Делта вариантът влияе върху отлагането на отварянето, което много компании, включително и ние, планирахме. Но виждаме възхода, който очаквахме“, допълва той.

Oще икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase