Снимка: БГНЕС

Бруталната втора вълна на COVID-19, която раздира Индия през последните седмици, стигна и до съседен Непал, включително връх Еверест.

Въпреки молбите на правителството алпинистите да не предприемат изкачване на планината, туристическа компания заяви пред CNN, че над 30 от техните клиенти на Еверест са дали положителни проби за коронавирус. Има и още една криза, пред която е изправена страната - тази с недостига на кислород.

След като отмени миналогодишният сезон за изкачване на Еверест заради пандемията, тази година Непал обяви, че отново приема алпинисти, които да щурмуват върха. Рекорден брой от близо 400 разрешителни за катерене са били поискани от правителството. Всеки от тях струва по 11 хил. щатски долара, което ще донесе много пари на държавата, изпаднала в криза.

Но докато стотици алпинисти и шерпи започнаха да пристигат в базовия лагер на Еверест, тръгна и мълвата за новия индийски вариант на COVID-19 и кризата, която се разразява отвъд границата. Изведнъж, случаи на коронавирус имаше и в планината.

"Много хора са болни", казва ветеранът алпинист Алекс Тхикон, който тази година щеше да атакува Еверест за четвърти път, но се отказа от страх, че ще се зарази с COVID-19. "Има много хора, които са там и на следващия ден изчезват, но никой нищо не казва. Но ние виждаме, че някои алпинисти слизат в подножието, знаем, че има COVID."

Правителството на Непал отрича да има случаи на коронавирус на Еверест, въпреки че дузина алпинисти са били евакуирани от планината в болници в столицата Катманду, а след това са дали положителни проби.

Все още в базовия лагер няма станция за тестване на COVID-19.

"Правителството се опитва да замита случаите на коронавирус на Еверест под килима. Страхувам се, че най-лошият сценарий се е превърнал в истина", казва Били Биерлинг, която обработва база данни в Хималаите.

"Искам да се кача на Еверест без кислород, но ако се заразя с COVID-19, симптомите може да са толкова лоши, че да ми попречат. Имам чувството, че правителството си играе с живота ни", обяснява Алекс Тхикон.

Ръководителят на най-голямата туристическа група за алпинисти на Еверест Seven Summit Treks, обяви, че близо 30 техни клиенти са били заразени с COVID-19.

Двама души загинаха на върха - първите смъртни случая за годината. Приблизително жертвите на Еверест всяка година са около 10. За причина за кончината им се посочва "умора", но не е ясно дали телата им ще бъдат тествани за COVID-19.

"Ако загубим дори и един живот заради коронавируса, това ще се превърне в голям проблем за непалското правителство, защото те крият реалността", казва Тхикон.

А докато алпинистите преследват мечтите си с бутилки кислород на гърба, кислородна криза се заформя за пациентите, болни от COVID-19 в Непал.  Кислородът свършва в болниците в страната, която се бори с втората вълна, а правителството призовава алпинистите да върнат бутилките си, за да им помогнат. Но това ще е само капка в океана, предвид колко бързо растат случаите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase