Снимка: Bloomberg

Компанията SpaceX на Илон Мъск успешно върна четиримата астронавти на Земята, след като приключи първата си редовна мисия до Международната космическа станция. Това за пореден път доказа, че компанията е единствения търговски партньор на НАСА, който е способен да превози хората до сега, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Капсулата Dragon се приземи в Мексиканския залив на запад от Флорида малко преди 3 часа сутринта в неделя, според видеото, споделено от НАСА. Космическият кораб на SpaceX трябваше да прибере капсулата с астронавтите Майкъл Хопкинс , Шанън Уокър , Виктор Глоувър и Соичи Ногучи и да ги върне на брега, за да бъдат прегледани от лекар.

Завръщането на екипажа след повече от пет месеца слага край на първата редова мисия на Space Exploration Technologies въз основа на договор с НАСА за транспортиране на хора до космическата станция. Това е първият път, в който четирима астронавти посещават станцията на американски космически кораб, след като програмата за совалки приключи през 2011 г. SpaceX транспортира двама астронавти до станцията и обратно миналата година в тестова мисия, изпреварвайки другия търговски партньор на НАСА, Boeing.

За последното пътуване до вкъщи от космическата станция екипажът потегли около 21:00 часа, този час бе избран въз основа на прогнозата за времето на Земята. По време на полета след навлизане в земната атмосфера капсулата се сблъсква с температури до 3500 градуса по Фаренхайт (1927 градуса по Целзий). Бреговата охрана наложи 3-километрова зона за сигурност около мястото на приземяването.

Успешното завръщане на "Екип-1" засилва ролята на SpaceX в космическите полети с екипаж на НАСА. Компанията бе избрана от космическата агенция на САЩ през април и за създаването на система за кацане на хора на Луната с футуристичния Starship.

Boeing разработва втори космически апарат за програмата на НАСА за комерсиални полети с екипаж "CST-100 Starliner", който е затруднен заради известни забавяния и един неуспешен тестови полет миналата година, без астронавти на борда. Boeing се надява да направи втори тестови полет със Starliner без хора идния август.

Още вижте в кадрите на телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 9 часа

Бушон, не се напъвай - ще ти изгори бушонът.

36

Анонимен

преди 9 часа

*** сън не го хваща от тролски помисли.

Така плюха и когато Съветската ТВ предаваше директно в петъчните черно-бели емисии кацането на американските космонавти на луната.

И с тва ще си останат балалайките.

35

Бушончето Мъск

преди 1 ден

До Solar Power

Слаб 2 по Логика , Шерлок Солар Пауъров . За какво им е на държавното предприятие / ебаааси как го нарече, хаха / НАСА да е печелившо ? След като получава огромни държавни субсидии ВСЯКА ГОДИНА без някой да иска от него да връща от тия пари .