Снимка: AstriaGraph

Хиляди обекти, създадени от човека, обикалят около Земята, а повечето от тях вече не работят. Съществува риск тези космически отломки да се сблъскат с функциониращи сателити, които предоставят жизненоважни услуги на Земята като GPS сигнал и предупреждения за опасни метеорологични явления.

За да проследят и предскажат поведението им, проф. Мориба Джа и колегите му са изградили AstriaGraph - карта в  реално време, която показва къде се намира всеки обект в пространството. Той обяснява, че системата наблюдава около 200 "супер-разпространители" - големи ракетни тела, които имат потенциал да се разпаднат на хиляди парчета.

"Проследяваме 26 хил. индивидуални обекта, които варират - с размер на смартфон до космическа станция. 3500 от тях са работещи сателити, предмети, които имат някаква цел. Всичко останало е просто боклук", обяснява проф. Мориба Джа.

По думите му "супер-разпространители" са огромни обекти, като тела на ракети, които обикалят в орбита от десетилетия. "Те са тиктакащи бомби със закъснител, които или ще избухнат, или ще бъдат ударени от нещо и ще се разпаднат на хиляди парченца", обяснява проф. Джа пред BBC.

Броят на космическите отломки в орбитата около Земята започва да расте бързо след 1950-те. Те представляват огромна опасност за работещите сателити.

"Позицията ви, навигацията, прогнозата за времето, финансови транзакции, предупреждения за времето - всички тези услуги се извършват от сателити. Във всеки един момент те могат да бъдат ударени от космически боклук и да спрат да работят, което ще доведе до сериозни проблеми за човечеството", казва проф. Джа. Екипът му засича 200 обекта, които представляват най-голяма опасност. Три от тях са тела на ракети, които принадлежат на различни държави.

"Ще отделят ли тези държави средства, за да премахнат тези ракетни тела, предотвратявайки опасността, като се има предвид всички останали проблеми, които човечеството има? Защо трябва да им пука?", пита проф. Мориба Джа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase