Снимка: архив, БГНЕС

Юрий Гагарин стана първият човек, полетял в космоса, на 12 април 1961 г. - точно преди 60 години.

Съветският съюз може да е в историята, руската слава в космоса отдавна е отминала, но легендата Гагарин все още е жива - символ на руския успех и важен източник на национална гордост, пише АФП.

"Той е личност, която вдъхновява абсолютен консенсус, обединяващ нацията", казва биографът му Лев Данилкин.

Гагарин е роден и расте в семейство на дърводелец и доячка в колхоз, като дете преживява нацистката окупация на родното му село Клушино. Завършва техникум със специалност леяр, занимава се активно със спорт. През 50-те години започва да се увлича от авиацията и отбива военната си служба във военновъздушните сили. През 1959 г. подава заявление за включване в групата на кандидатите за космонавти и в началото на 1960 г. е одобрен.

Още по темата

На 12 април 1961 г. в 9 часа и седем минути московско време (6 часа и 7 минути по Гринуич) Гагарин се отправя в космоса от космодрума Байконур с космическия кораб "Восток 1". След 108 минути и една пълна обиколка на Земята Гагарин се приземява с парашут като първият човек, полетял в космоса.

„Поехали!“ /Тръгваме/ – това казва Гагарин при излитането. Тази дума става своеобразен символ на новата, космическата ера от развитието на човечеството.

За всички нас Юрий Гагарин е истински пример за подражание, каза пред ТАСС френският астронавт Тома Песке. "Често мислех за него в дългите часове преди нашия полет през 2016 г. със "Союз", каза той, спомняйки си първата си мисия до Международната космическа станция. "За мен бе голяма чест да премина по неговите стъпки на космодрума Байконур. Често съм се опитвал да си представя как се е чувствал Юрий Гагарин на 12 април 1961 г.", сподели Песке.

"Най-сложното в професията на космонавта е всичко, което се случва до отварянето на шлюза след скачването на кораба с космическата станция. До този момент на истинска радост не можем да бъдем застраховани от инциденти от личен или технически характер, които могат да попречат на поставената цел", каза астронавтът на Европейската космическа агенция.

Полетът на Юрий Гагарин откри нова ера в развитието на човешката цивилизация и подвигът му не бива да се подценява, каза за ТАСС първият словашки космонавт Иван Бела.

"Шестдесетата годишнина от първия полет на човек в космоса е един от най-големите празници за цялото човечество", подчерта той. "Юрий Алексеевич пръв преодоля земното притегляне и проправи пътя на хората във вселената". Според Бела полетът на Гагарин е стимулирал развитието на много сфери в науката.
/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

158

Анонимен

преди 1 месец

Верно ли, човек е излетял в космоса. Ай стига бе. И него сме покорили.

157

Щирлиц

преди 1 месец

Първият човек,полетял в космоса е Гагарин.А вие може да си фантазирате всякакви небивалици.
Нескопосаният социализъм пръв изведе в орбита изкуствен спътник,а скоро след това и човек.Развитият запад,пред когото се *ъзите не успя да го стори.

156

ПроСоТо

преди 1 месец

До Вирус

ся за последно от мен,махам се,защото едно такова ..селско издребняване-дали е Иванов,или Стоянов,или..Петров,ме отегчава.

Само ще ти кажа:-Моят баща също е записан като "Иванов".
аз обаче нося друга фамилия.

.."Защо"?..-Не е твоя работа,а и няма никакво значение.

..айде чао!