Ученици и роботът им Tripio са сред участниците в кампанията на Bloomberg TV Bulgaria "Вдъхновяващите 5".

Петима дванадесетокласници със засилен интерес към роботиката се обединяват и с общи усилия създават компанията EduBots и своя пръв продукт – робота Tripio.

Иновативният проект предоставя достъпна и разбираема образователна роботика за деца на възраст между 10 и 14г. с цел да положи основите на роботиката, програмирането и микроелектрониката.

Компанията EduBots е основана и обградена от хора, с мисия да предоставят достъпна, разбираема и интерактивна роботика на деца и младежи, без възрастови ограничения.

"Желанието ни е чрез интерактивни обучителни видеа и персонализирани робо-комплекти да изградим общност от млади и проспериращи технологични ентусиасти, които активно да се включат в проектирането на бъдещето ни", споделят учениците.

Екипът се състои от петима ученици в 12 клас. Трима от тях тази година завършват  91 НЕГ – Димитър Серафимов, Петко Миков и Калоян Благоев, един СМГ – Рангел Плачков и един НПМГ – Руси Шишманов.

"За щастие имаме огромна подкрепа от менторите ни – Георги Начев от Simbula (както и наш ментор от Тийноватор) и Кристиян Михайлов от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA)", разказват те.

"Комплектът Tripio е първи от серията ни роботи ‚земя, въздух и вода‘, която има за цел да изгради варираща по сложност и приложения система от обучителна роботика. След усвояване на различните видове познания, ще предоставим възможност на всеки ентусиаст да изгради свой личен робот – да направи своите първи стъпки в самостоятелното проектиране, програмиране и подбиране на части. Създаването от нулата на персонален робот ще открие вратите за него и робота му към участие в различни образователни и състезателни събития. Дългосрочната ни цел е EduBots да играе ключова роля за навлизането и развитието на всяко дете в сферата на роботиката".  

Още интересна информация за робота Tripio може да научите от сайта на инициативата тук.

Може да подкрепите иновативния бизнес, като натиснете бутона „Харесва ми“ на: https://inspiring5.bloombergtv.bg/edubots/

По повод 5-ия си рожден ден, водена от мисията си да помага и подкрепя иновативните бизнес решения, от 19 октомври Bloomberg TV Bulgaria стартира стартъп кампанията „Вдъхновяващите 5“.

В рамките на нея 5 стартъп компании, които съберат най-голямо потребителско одобрение, ще получат консултации как да развият проектите си от едни от най-добрите експерти в стартъп екосистемата. Повече подробности и как може да се включите ще откриете на https://inspiring5.bloombergtv.bg/.

Вижте интервю със създателите на EduBots

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase