Paul Yeung/Bloomberg

Редица американски интернет компании, включително Facebook, Google и Twitter, засега няма да обработват заявки за потребителски данни от Хонконг, след като новият закон за националната сигурност, наложен над града от Китай, влезе в сила на 1 юли.

Със закона Китай има всеобхватни възможности да действа срещу опозиционни лица. Социалните мрежи обикновено споделят потребителски данни с правителствените агенции, когато например са в ход наказателни производства. Всяка заявка се обработва отделно, припомня Wall Street Journal.

„Ние вярваме, че свободата на изразяване е основно човешко право и подкрепяме правото на хората да изразяват себе си, без да се страхуват за своята безопасност или други последствия“, заяви говорител на Facebook в съобщение в понеделник.

По-рано през деня говорител на притежаванaтa от Facebook услуга за съобщения WhatsApp заяви, че прегледите ще бъдат поставени на пауза „в очакване на по-нататъшна оценка на въздействието на Закона за националната сигурност, включително официална проверка над правата на човека и консултации с експерти по правата на човека“.

TikTok, набиращата скорост платформа за кратки видеа, собственост на китайския технологичен гигант Bytedance Inc., заяви във вторник сутринта в Китай, че ще изтегли приложението си от магазините за приложения на Google и Apple Inc. в Хонконг в рамките на една седмица в светлината на „скорошното развитие ".

В отделни изявления Google, собственост на Alphabet Inc, и Twitter заявиха, че са спрели да приемат и обработват всички искания за данни и информация от властите в Хонконг, веднага след като законът влезе в сила миналата седмица. Snap Inc., собственик на Snapchat, отказва коментар.Hidden Field

Целия анализ четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase