Снимка: Facebook

Преди седмица в италианска болница се изправили пред истински проблем - свършили им животоспасяващи клапани, с които да третират болните от COVID-19. Доставчикът обаче заявил, че няма да успее с доставките на тези медицински изделия.

Toва накарало медиците да намерят начин да създадат реплика с 3Д принтиране. На призива им се отзовали Кристиан Фракаси и Алесандро Рамайоли, които работят в стартъп компанияа Isinnova. Те казали, че техният 3Д принтер  може да бъде използван за целта, пише Business Insider.

Когато обаче двамата поискали от производителя на клапите чертежи и размери на изделието. Компанията отказала и ги заплашила, че ще ги съди за нарушаване на патентни права. Фракаси и Рамайоли обаче не се отказали и просто измерили вече съществуваща клапа и създали три различни версии.

Създадените с 3D принтер клапи струват около 1 долар. Официалният производител обаче продава клапите за $11 000.

До 14 март техните изделия са помогнали на поне 10 пациента, пише Масимо Темпорели, основателят на италианската компания FabLab.

"Пациентите бяха с опасност за живота и ние просто действахме", обяснява Фракаси във Facebook. "Нямаме намерение да трупаме печалби от тази ситуация, ние няма да използваме дизайна или продукта за нещо друго, освен наложителното", пише той. Двамата иноватори потвърждават, че няма да разпространяват чертежите.

Фракаси признава, че 3Д принтираните клапи не са много устойчиви и трудно могат да бъдат използвани отново, но предвид хилядократно по-ниската цена не е трудно да бъдат направени нови.

Действията на двамата италианци не остават незабелязани и хиляди са им благодарили в социалните мрежи. Сред тях и италианският министър на технологичните иновации Паола Пизано.

Действията на двамата италианци не остават незабелязани и хиляди са им благодарили в социалните мрежи. Сред тях и италианският министър на технологичните иновации Паола Пизано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase