Снимка: Reuters

Вече 20 години България е член на ЦЕРН. По думите на проф. Леандър Литов, страната ни вече е успяла да затвъди името си не само като сериозен партньор, но и като водещ такъв. През всички тези години, какво постигнаха нашите учени?

"Най-ценното нещо, което сме свършили за тези години е, че успяхме да възпитаме едно цяло ново поколение учени, които работят на най-високо ниво", каза ръководителят на българския екип в ЦЕРН проф. Литов в студиото на Bulgaria ON AIR.

По негови думи през тези години сме затвърдили името си не само на сериозни партньори, но и на водещи такива.

"България има изключителен принос в експеримента CMS. Ние участваме в него от самото начало, като се започне от замисъла, какъв да бъде дизайнът на детектора, каква да бъде физическата програма. Не малка част от апаратурата беше произведена в България и инсталирана в детектора", допълни Литов.

Ръководителят на българския екип в ЦЕРН разкри, че познаваме едва 5% от Вселената и се търсят отговорите на два въпроса - от какво е съставена тъмната материя и защо се разширява Вселената. Отговорите биха задоволили любопитството им като учени, но и ще разкрият от къде идваме, къде сме в момента и накъде отиваме. 

Той призна, че не знаят достатъчно и за структурата на пространство-времето и това е големият въпрос, който ще се опитват да решат.

"Имаме различни модели, които предполагат повече от 4 измерения. Засега нямаме показания за съществуване на повече от 4 измерения, но продължаваме на търсим" сподели Литов.

Той разкри, че в момента работят върху обновяване на Европейската стратегия за развитие на физиката на високите енергии, като подчерта, че става въпрос за внимателен анализ и планиране.

"Провеждаме изключително сложни изследвания с изключително сложна апаратура и когато разработваме тази апаратура и ускорителите, и детекторите, ние разработваме нови технологии. Тези нови технологии влизат веднага в употреба", заяви проф. Леандър Литов като даде и примери за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase