Снимки: Reuters

Илон Мъск е известен с многото си начинания и компании, които често започва защото... му е скучно. Създателят на PayPal, автомобилната компания Teslа, космическата SpaceX и копаещата тунели авантюра The Boring Company, има нов проект на ум – той ще свърже човешкия мозък към компютър.

От 2016 година насам Мъск работи по Neuralink и това, може би, е най-амбициозното му начинание досега.

Още по темата

Прохождащата компания е събрала най-добрите експерти в сферата на изкуствения интелект, както и водещи световни невролози, които ще създадат „ултра-висока честотна лента“ за връзка между мозъка и компютъра.

Чрез Neuralink хората ще могат да увеличат капацитетът на паметта или да се свържат с интернет, така че да получат колективното човешко знание и да отговарят на въпроси само като си помислят за тях. Дали това ще бъде възможно, все още не е ясно, но компанията вече е събрала близо 10 милиона долара, за да разбере.

Много малко се знае за Neuralink. През 2017 година сайтът WaitButWhy нарича проекта „магическа шапка за мозъка“, която ще позволи на хората да комуникират по-добре, да мислят и дори да се състезават с изкуствения интелект.

Самият Илон Мъск всъщност многократно предупреждава за опасностите, които по-умните компютри могат да навлекат на човечеството. През 2016 година той заяви, че хората скоро време могат да бъдат надвити от машини, които ще започнат да ни третират като домашни любимци.

“Не ми харесва идеята да съм домашна котка, но какво е решението?“, запита той. А през 2018 година, даде отговор – хората ефективно да се слеят с изкуствения интелект.

С какво точно ще се занимава компанията и възможно ли е скоро да станем едно с компютъра си? На пресконференция тази седмица, Мъск ще представи идеята на Neuralink и ще отговори на множеството породили се въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase