Снимка: архив, Reuters

Като много жители на Амран - стратегическо населено място на 50 км от йеменската столица Сана - Мохамед ал Наджри бил убеден, че бунтовниците хуси, превзели преди пет години града, няма да се задържат дълго.

Войната обаче бързо обхвана повечето райони на Йемен и най-бедната държава на Арабския полуостров затъна в унищожителен хаос, който изглежда няма край, пише Франс прес.

Амран бе първият голям град, паднал в ръцете на хусите, които по-късно завладяха обширни територии с мълниеносно настъпление, предприето на 8 юли 2014 г. от техния бастион Саада в Северен Йемен.

"Изминаха пет години, но ние знаем, че войната далеч не е приключила", казва Наджри. "Положението ни става все по-лошо. Стигнахме дъното. Всичко е в разруха", добавя той.

От две години Наджри, 40-ина годишен служител в министерството на образованието, чака заплатата си.

Повечето чиновници са изгубили работата си и не им се плаща, откакто Аден - голям град в южната част на страната - стана "временна" столица след падането на Сана, в която признатото от международната общност правителство премести централната банка.

Хуманитарна катастрофа

Мохамед Таха, 48-годишен журналист от Амран, е изгубил всякаква надежда за уреждане на конфликта.

"Пет години бяха достатъчни за мен, както и за моето семейство, да се приспособим към този нов живот. Разбира се, в началото войната ни засегна, но съумяхме да заживеем с това. Днес не ме интересува дали тя продължава, или не", казва лишеният от илюзии мъж.

Конфликтът в Йемен взе десетки хиляди жертви, повечето от които - цивилни, твърдят различни хуманитарни източници.

Около 3,3 милиона души продължават да са вътрешни бежанци, а 24,1 милиона, което значи 80 процента от населението, се нуждаят от помощ, сочат данни на ООН. Според международната организация в момента това е най-тежката хуманитарна криза в света. Особено уязвими са децата - жертва на "остро недохранване".

Колкото до здравеопазването, то е съсипано - много болници пострадаха или бяха разрушени, а страната е тежко засегната от епидемия от холера. Образованието и икономиката не са в по-добро състояние.

Положението се влоши още повече през март 2015 г., когато в конфликта се намеси международна коалиция начело със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Целта бе да се спре настъплението на бунтовниците.

В Амран въоръжени бунтовници охраняват денонощно историческия квартал, чиито сгради в цвят червена охра, са изпъстрени с революционни лозунги. "Смърт на Америка", "Смърт на Израел", "Проклети да са евреите" и "Победа на исляма", се чете по стените.

Разделената страна

Когато Амран беше превзет след двумесечна обсада, никой не подозираше, че хусите имат толкова "опасни" намерения, казват местни чиновници.

Известен с археологическите си обекти като впечатляващия мост Шахара, градът лежи на пътя между бунтовническия бастион Саада и Сана. Пет години след началото на въоръжените действия поддържаните от Иран хуси си остават господари на територията, въпреки операциите на правителствените сили и продължаващите бомбардировки на коалицията.

Опитни планински бойци, бунтовниците запазват контрола си върху Сана и повечето градове на север, в централната и западната част на Йемен, включително върху пристанищния град Ходейда на Червено море, където пристига хуманитарната помощ от чужбина.

"Войната раздели страната - по идентичност, географски и идеологически различия, по начин, който беше на практика немислим преди избухването на конфликта", казва Питър Солсбъри, анализатор за Йемен в мозъчния тръст "Международна кризисна група".

"Ако изобщо е възможно, ще са нужни много повече от пет години за възстановяване на вътрешното единство отпреди 2014 г.", отбелязва той.

Бунтовниците и правителството се срещнаха няколко пъти на преговори под егидата на ООН. Последните се състояха през декември миналата година, но така и не успяха да се договорят за прекратяване на конфликта.

"Страната не е на ръба на пропастта, тя вече е в нея", каза миналата седмица в Женева Фабрицио Карбони, директор на Международния комитет на Червения кръст за Близкия изток.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase