Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Гневът на Доналд Тръмп след публикуването на дипломатическа кореспонденция на британския посланик във Вашингтон илюстрира рискованото положение, в което се намират дипломатите. Тази професия, предполагаща използването на протоколен цивилизован език, стана потенциално взривоопасна в ерата на изтичането на информация в интернет, пише Франс прес.

Американският президент нарече недипломатично посланик Ким Дарък "надут глупак". Според съдържанието на телеграмата, разкрито в събота от в. "Мейл он сънди", британският посланик, макар и представител на правителство, ухажващо старателно американския милиардер, за да запази "специалната връзка" между Вашингтон и Лондон, описва Тръмп като "нестабилен" и "некомпетентен".

Дипломатите полагат усилия да се усмихват учтиво, да демонстрират такт и известна емоционална стабилност, когато представляват страните си в чужбина. Но същевременно изпълняват и по-дискретна мисия: изготвят откровени и неразкрасени доклади за своите правителства.

Тръмп: Британският посланик в САЩ се справя зле

Най-сензационните разкрития от кухнята на дипломатическия занаят бяха направени при публикуването през 2010 г. от сайта "Уикилийкс" на 250 000 телеграми на американски дипломати, разкриващи техните мнения за чуждестранни лидери.

Според Брет Бруън, бивш американски дипломат от правителството на Барак Обама, инцидентът с Дарък ще има последици за начина, по който дипломатите работят.

"Ще видим как все повече посланици и дипломати сдържат критичните си коментари в телефонни разговори и видеоконферентни връзки. Последните - извършвани по сигурни канали - досега не са били хаквани", обясни той.

Според Бруън, ръководещ консултантска фирма, Доналд Тръмп, който като че ли е вярвал на приятелските чувства към него от страна на британците, опънали в негова чест червен килим по време на държавната му визита миналия месец, се е сблъскал със суровата дипломатическа действителност.

"Страните и посланиците правят през повечето време нещата, които са в техен интерес и ще ви кажат всичко, което е необходимо да ви кажат, за да си спечелят вашето доверие и подкрепа", заяви той.

Дипломатическите телеграми са наследство на европейската дипломация от времето, когато пратениците, пътуващи от един кралски двор в друг, са запечатвали съобщенията в дипломатически куфари.

Тези куфари все още са защитени от международното право и САЩ използват все още стотина куриери за доставяне на поверителна и строго секретна информация.

Изобретяването на минаващите по дъното на морето кабели довежда до създаването на дипломатическите "кабелограми". В Държавния департамент на САЩ, както и в много страни, писането на тези съобщения постепенно се превърна в изкуство, което се преподава на начинаещи дипломати, които знаят, че една интересна и уместна бележка може да им помогне да се издигнат в йерархията.

Някои от телеграмите, публикувани от "Уикилийкс", предизвикаха и комплименти за литературните си качества, които техните автори не са очаквали. Например написаното от помощника на посланика на САЩ в Москва, който сравнява Дмитрий Медведев, тогавашния президент на Русия, с помощника на Батман, Робин, по отношение на Владимир Путин.

Сред най-тежките ответни действия, свързани със световния скандал, Еквадор - който по-късно даде подслон на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж - изгони тогавашния посланик на САЩ заради кабелограми, според които началникът на националната полиция е участвал в незаконни дейности.

Неловкото положение, предизвикано от тези гръмки разкрития, постави някои дипломати в непоносима ситуация. Американският посланик в Мексико се оттегли след публикуването на телеграми, в които той поставя под съмнение ангажимента на армията да се бори с наркокартелите.

Американският пратеник в Либия напусна страната след забележки за увлечението на Муамар Кадафи по "руса" и "сладострастна" украинска медицинска сестра.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън се опита да сведе до минимум последиците от тези изтичания, които за Доналд Тръмп заемат съвсем друго измерение десетилетие по-късно. "Трябва да видите какво ние говорим за вас", й доверил, според нея, чуждестранен лидер.
 

/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

17

tscccc

преди 3 дни

поредните либерастки тъпни,ама като плащат добре хората се стараят да си ги заработят, така че дълго ще четем такива "анализи" и дълбокомислия. "дипломата" не е работил за Англия а за либерастката шайка която му диктува поредните умозаключения, целта е да скарат англия и сащ, за да се обезкуражи излизането на англия от ЕС, който се управлява от същите либерасти.

16

axa

преди 3 дни

когато някой е недипломатичен е правилно и другата страна да е недипломатична, така че каквото повикало, такова се обадило, разбира се либералодемократичната мафия мощно реве в защита на техния човек ама няма кой да се занимава с тях, зоолога да си заминава да учи дипломация, затова сме дали зелена светлина на Дони да ги разкара и да не се церемонй с такива ***.

15

mdaa

преди 3 дни

значи като нариташ боклуците било "недипломатично", а либерасткия английски продажник, с бакалавър в зоология дет пише тъпни под диктат на либерасти обонговци клинтънци и прочие подпрени от соросовите парички бил възпитан, и поредните либерастки статии да облъчват простолюдието, малко ви е,още такива плювалници за вас, а ни е пак ще избереме Дони да разкара подобни "дипломатични" недоразумения.