Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Технологиите играят все по-голяма роля в ежедневието ни, а много хора постоянно се стремят да притежават най-новите и най-блестящите джаджи. Какво се случва обаче с устройствата, след като те вече не са актуални? На тази тема ще обърне внимание предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria в събота и неделя от 19:30 часа.

Начинът, по който старата електроника може да бъде събудена за нов живот, и успешното управление на електронните отпадъци, ще бъдат акцентите на специален репортаж, подготвен от водещата на предаването Елена Кирилова. Темата ще бъде и във фокуса на разговор с Даниел Костов, мениджър Корпоративни клиенти в българската компания Ecologica.

"По-рядката подмяна на устройствата би била полезна за генерирането на по-малко отпадък. Купувайте по-устойчиви, по-качествени устройства, искайте по-дълги гаранции, искайте подновяване на гаранциите, защото само така отново ще намалите устройствата", съветва Костов.

Според The Global E-waste Monitor човечеството е генерирало 44,7 милиона тона електронни отпадъци през 2016 г., което е равно на 6,1 кг на човек. Някои от устройствата се препродават, някои се рециклират според правилата, но много от тях просто стават електронни отпадъци без документи.

"Между 5 и 7 кг електронен боклук генерира всеки от нас, само от домакинствата, всяка година", допълва Костов.

Повече по темата очаквайте в събота и неделя от 19:30 часа по Bloomberg TV Bulgaria.

Коментари Напиши коментар

3

Волф Екотраш Боклукч

преди 1 седмица

5-7 килограма на 2-3 дни до седмица . годишно межди 5- 7 кг. на човек!!!! , може ..но само захарен памук,- а салфетки, тоалетна хартия, дамски превръзки, опаковки, хранителни отпадъци, ...за други отпадъци стъкло, пластмаса, електроника, авто консумативи, домакински уреди и т.н. да не говорим ...половината от това което внацяте от магазина хвърляте обратно на боклука 5-7 кг на човек ! ...пълни глупости и клошарите генерират повече ***

2

Анонимен

преди 1 седмица

има фирми,които безплатно ти изнасят старата електроника от дома. какво ще я правят - тяхна работа. сигурно са помислили,щом са основали фирма. позвъних им да ми изнесат стария телевизор, да не го мъкна аз.

1

Пенди

преди 1 седмица

Не, че ме интересува ама защо вкарваме Италиански *** с кораби и влакове и го горим в г.Бели извор - Врачанско????? Предполагам за парички, а?