Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Технологиите играят все по-голяма роля в ежедневието ни, а много хора постоянно се стремят да притежават най-новите и най-блестящите джаджи. Какво се случва обаче с устройствата, след като те вече не са актуални? На тази тема ще обърне внимание предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria в събота и неделя от 19:30 часа.

Начинът, по който старата електроника може да бъде събудена за нов живот, и успешното управление на електронните отпадъци, ще бъдат акцентите на специален репортаж, подготвен от водещата на предаването Елена Кирилова. Темата ще бъде и във фокуса на разговор с Даниел Костов, мениджър Корпоративни клиенти в българската компания Ecologica.

"По-рядката подмяна на устройствата би била полезна за генерирането на по-малко отпадък. Купувайте по-устойчиви, по-качествени устройства, искайте по-дълги гаранции, искайте подновяване на гаранциите, защото само така отново ще намалите устройствата", съветва Костов.

Според The Global E-waste Monitor човечеството е генерирало 44,7 милиона тона електронни отпадъци през 2016 г., което е равно на 6,1 кг на човек. Някои от устройствата се препродават, някои се рециклират според правилата, но много от тях просто стават електронни отпадъци без документи.

"Между 5 и 7 кг електронен боклук генерира всеки от нас, само от домакинствата, всяка година", допълва Костов.

Повече по темата очаквайте в събота и неделя от 19:30 часа по Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase