снимка: личен архив

Американската компания за споделени пътувания ще стартира своята дългоочаквана услуга за летящи таксита Uber Air през 2023 г. в Мелбърн. Австралийският град ще бъде първият в чужбина, който ще се тества от компанията. Архитектите представиха и първите скици на проекта за паркиране, наречен Skyports.

„Австралийските правителства възприеха ориентиран към бъдещето подход към споделеното пътуване и бъдещите транспортни технологии", се казва в изявление на Австралийския регионален директор на Uber Сюзън Андерсън. „Това, в съчетание с уникалните демографски и геопространствени фактори на Мелбърн и културата на иновациите и технологиите, превръща Мелбърн в идеалния трети град са стартирането на Uber Air. Искаме скоро да видим и други австралийски градове да се присъединяват към инициативата", каза тя по време на ежегодната среща Elevate Summit в Лос Анджелис.

В допълнение към Мелбърн Uber планира да пусне своето предложение и в Далас и Лос Анджелис, предава Techcrunch.

Uber има за цел да ускори развитието на нова индустрия за електрически въздушни таксита по заявка, които клиентите биха могли да поръчат чрез смартфон, по подобие на начина, по който популяризира алтернативите на наземните таксита, когато за първи път стартира услугата си през 2011 г.

Преди година в Лос Анжелис Uber представи как биха изглеждали бъдещите летящи таксита - полудронове, полухеликоптери с футуристични линии. Това са прототипи, които още не съществуват, уточни тогава Ерик Алисън, директор на програмите за летящи таксита Uber Elevate на компанията Uber Air.

Компанията гледа на тези машини като на възможно решение за отпушване на движението в мегаполиси като Лос Анжелис, известен с адските си задръствания. Точно както небостъргачите облекчиха струпването на жилищни и търговски площи на земята, Uber Air иска да издигне градския транспорт в небесата, подчерта Никхил Гоел, директор на авиационните продукти на Uber Elevate.

Целия материал четете в Investor.bg!

 

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 4 години

разсипаха я тая планета ,не се натъпкват на пари

17

Белия Златко

преди 4 години

Скоро ще пускат летящи таксита като във филма "Специален доклад" с Том Круз. Само , че ще има и сканиране като във филма със всичките екстри. Айде свиквайте младежи и девойки.

16

Анонимен

преди 4 години

Така като гледам българина много мрази когато някой се опитва да направи нещо ново и различно :) а пък още повече мрази когато някой успее и направи кинта :) направо му бъркат и джигера :)