Снимка: The Telegraph

На Роден му отнема четири десетилетия да завърши великата си скулптура "Портите на Ада". На Леонардо да Винчи – 14 години, за да приключи шедьовъра си Мона Лиза, макар и според експертите, тя така и да не е завършена. Аи-Да може да завърши сложен портрет само за 2 часа. А съвсем скоро ще представи и първата си изложба в Оксфорд.

Предимството, което Аи-Да има, а великите майстори нямат, е фактът, че тя е хуманоид - изкуствен интелект, който може да рисува лица на хора, използвайки очите си и молив в ръката си.

Според нейните създатели творбите й са на нивото на много съвременни автори. Аи-Да може да нарисува портрет само от бегло наблюдение, може да създаде красива концептуална картина, пълна с политически мотиви и напоследък навлиза и в света на скулптурата.

Кръстена на легендарния математик Ада Лъвлейс, Аи-Да има красиво лице, може да ходи и да говори, както и да държи молив или четка.

Но дали машината не поставя света на изкуството пред колапс? Тя може да се учи всекидневно на нови, изключително сложни методи на рисуване.

Аи-Да започва с базови знания, които включват фотографии на дървета и пчели. По-късно те се развиват до такава степен, че тя създава картина, която представлява разбито стъкло рефлектиращо крехкостта на природата.

"Не можем да предположим какво ще създаде, какъв е лимитът на таланта й", казва Ейдън Милър, куратор на изложбата Unsecured Futures, която ще бъде открита съвсем скоро в Оксфорд, пред The Telegraph.

"На прага сме на нова ера за изкуствения интелект и ще бъде впечатляващо да видим какво може да промени това в изкуството", добавя той.

Но е категоричен, че не би искал да замени живите артисти.

Всъщност Милър свърза възхода на ИИ с появата на фотографията.

"През 1850-те, всички са си мислили, че фотографията ще измести художниците и изкуството им, но тя го допълни – превърна се в нов жанр и отвори място за много нови творци", мотивира се той.

Милър се надява и на още нещо – че вниманието, което привлича неговият робот ще насърчи обществения контрол над технологиите и най-вече изкуствения интелект. Това включва опасността, на която те поставят природата, като например смъртта на прилепи и насекоми заради 5G мрежата.

Аи-Да идва от фирма за роботи в Корнуол, а специалисти от Лийдс са изработили специалната ръка, с която машината държи четката.

Заплахата за природата ще е основна тема в цялата изложба, като тематиката ще се открива дори в дрехите на Аи-Да, които са създадени изцяло от опасни отпадъци, като пластмаса и мрежа, извадена от морето.

Творбите на Аи-Да също включват и почит към известни учени, като нейната кръстница Ада Лъвлейс и Алън Тюринг.

Тя също така взима участие в пърформънси, като четене на поезия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase