Снимка: Reuters

Години наред американското правителство твърди, че Huawei може да използва технологиите си, за да следи конкурентните на Китай държави. Най-голямото притеснение на САЩ е, че технологичният гигант не може да каже "не" на китайското правителство, ако бъде помолен за такава услуга.

От друга страна, телекомуникационната компания е категорична, че да следи потребителите си далеч не е сред целите й, но думите на Рен Женгфей не могат да не предизвикат доза съмнение. "Искаме да сме на върха на света, заяви той, след като срещу Huawei бяха взети строги мерки - Това ще доведе до конфликт с Америка.

Още по темата

Останала без лиценз, а и за да разсее малко мистерията около себе си, компанията допусна журналисти на CNN в своите кампуси, където разработва технологиите си и където жвиеят нейните работници. Красиви сгради, фитнеси, билярд след работа и щастливи хора - това вижда фотографът Кевин Фрайър, когато се озовава в кампуса на Huawei в Дунгуан.

По целия свят за Huawei работят 180 хил. души. Една трета от тях се намират в Дунгуан - Силиконовата долина на Китай. Зад стените на красивите сгради се произвеждат, изследват и развиват новите технологии на компанията. Работата там е много желана от всеки китаец. Всъщност, заплатите, които Huawei дава на своите служители са най-големите в цялата страна. Но не всеки може да получи шанса да работи за технологичния гигант.

Трудът в кампусите е само за висококвалифиирани работници. Всеки нает от Huawei или е учил в чужбина или в най-добрите университети в страната. Някои от най-ярките умове са откраднати от други големи компании в Китай, а Huawei се старае да привлече и експерти от чужди държави.

Кампусите са огромни. Почти като градове. Всеки от тях си има ресторанти и кафета, спортни зали и дори собствена транспротна система. На едни места вилите и трапезариите са изискани, предназначени за клиенти и служители от високо ниво. В други части на града се намират жилища, по-семпли, но също толкова приятни, които служат за домове на обикновените работници.

Сградите са наистина красиви - построени са в европейски стил по желание на основателя на компанията, който дълги години е учил за архитект. На обед обаче светлините в тях изгасват, за да може всеки един от работниците да си вземе следобедна дрямка.

За разлика от лудницата в почти всички градове в Китай, обстановката в кампусите на Huawei е спокойна и тиха. Прилича по-скоро на университетски кампус, отколкото на място, където работят хора. Именно това прави работниците щастливи. Всъщност, никой не може да се оплаче от начина, по който компанията се отнася с тях. Притеснени са обаче от атаките, които Huawei получава зад граница.

"Служителите ме допуснаха навсякъде, освен в някои строгосекретни лаборатории. Разговарях с много от тях и по техните думи, Huawei е като всяка друга компания - иска да се развива и да произвежда неща, които да правят живота по-лесен, разказва Фрайър. - Всички са щастливи и доволни от това, което правят там. Усеща се, колко голямо и важно е всичко, което се прави там. И то продължава да расте."

Според Кевин Фрайър, Huawei е компанията, която носи национална гордост на Китай.

Коментари Напиши коментар

92

ьааьаьаь

преди 1 месец

Преди 15 години, като бях в Китай видях, че той е 50 години напред пред САЩ. Сега сигурно са над 100 години напред. САЩ умират и Тръмп се опитва да ги спаси, но няма да успее. Амариканците са тъпи и мързеливи масово. Имат малко атомни бомби и самолетоносачи за да всяват страх над чалмистите *** с нефта, това е. Пътници са. Икономически не могат да са преборят с никой. След 10 години, САЩ ще са в ултра депресия и безработица. А след 20 ще се трепят масово.

91

Анонимен

преди 1 месец

Колкото по рано се отсече главата на дракона толкова по добре. Тръмп е абсолютно прав да опита да раздели сащ от китай икономически - дано да успее... Иначе със западната цивилизация ( където членува и бг) е свършено...

90

Гoшу

преди 1 месец

В момента и аз съм с Хуйвeй P30 Pro. Уникален телефон с Лайка камера. Години наред бях със Samsung Note. Не ме интересува какво и кой следят, нека ме следят, че като се надрусам и напия, да знаят къде съм. А Китай изкупува от САЩ всички коледни лампички, претопява ги, прави ги на медни листи и ги продава обратно в САЩ. Е те това е търговия за милиарди, а вие си говорете за някаква си тяхна търговска война