снимка: Ройтерс

Uber Technologies Inc. привлече 8,1 милиарда долара в рамките на първичното си публично предлагане, след като определи цените на акциите близо до дъното на диапазона. Фирмата продаде 180 милиона акции за по 45 долара, се казва в изявление от четвъртък. По-рано Uber бе определил диапазона за емисионната цена от 44 до 50 долара.

При тази стойност на база на оставащите акции компанията се оценява на 75,5 милиарда долара - почти толкова, колкото General Motors и Ford, взети заедно, но малко под оценката от последното частно финансиране – на стойност от 76 млрд. долара, предава Bloomberg. Пълната стойност, включваща ограничени дялови единици и други акции, може да бъде около 82 милиарда долара.

Uber е приоритизирала подбора на акционерите - особено институционалните инвеститори - които според нея ще задържат акциите за продължителен период от време, твърди източник, запознат с темата. Компанията се надява да избегне бурните първи седмици на търговията при конкурента Lyft Inc., чиито акции се обезцениха под цената от 72 долара при IPO-то в рамките на няколко дни след листването и затвориха с 23% под тази цена в четвъртък.

„Ние разглеждаме консервативното ценообразуване на Uber като интелигентна и предпазлива стратегия, която излиза от обичайното, като тя очевидно се е поучила от нейния малък брат Lyft и от опита, който преживя през последния месец“, каза Дан Айвс, анализатор от Wedbush Securities.

Най-големият конкурент на Uber за кратко потъна под последната си частна стойност от 15,1 млрд. долара в предборсовата търговия в четвъртък, преди да се възстанови до 55,18 долара за акция и оценка от около 15,8 млрд. долара.

Какво означава това оценяване вижте в продължението на материала в Investor.bg!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase