снимка: Ройтерс

Facebook заяви, че може "да е качила без да иска" в системите си имейл контактите на 1,5 млн. нови потребители от май 2016 г. в рамките на поредния проблем на компанията за защита на личните данни, предава Ройтерс.

През март Facebook спря да предлага верификация с парола за имейл като опция за хората, които влизат в платформата за първи път, обяви тя. Имаше случаи, в които имейл контактите на хората бяха качвани във Facebook при създаването на акаунта им, твърди компанията.

"Оценихме, че контактите от имейлите на до 1,5 млн. души може да са били качени. Тези кoнтакти не са споделени с никого и ние ги трием", заяви Facebook пред Ройтерс, допълвайки, че тези, чиито контакти са били качени, ще бъдат уведомени.

Проблемът е бил решен според изявлението на компанията.

По-рано Business Insider писа, че социалната мрежа е събирала имейли без знанието на потребителите при откриването на акаунти. При въвеждането на паролата се е появявало изскачащо съобщение, което е посочвало, че "вгражда" контактите, без да пита за позволение, гласи статията.

Facebook беше засегната от редица проблеми, свързани със сигурността на данните, включително излагането на показ на паролите на милиони потребители. Въпросните пароли са били съхранявани в четим формат във вътрешните системи, ползвани от служителите.

През миналата година компанията беше критикувана след разкритията, че британската консултантска политическа фирма Cambridge Analytica е ползвала лични данни на потребители на Facebook без тяхно знание.

Освен това компанията се сблъсква с критики от властите по целия свят за това, което те определят като измама, а именно примамването на хората да дават личните си данни на Facebook, както и заради наличието на реч на омразата и проблемно съдържание в платформата, което се премахва твърде бавно. 

Още технологични новини четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase