снимка: архив Ройтерс

Платформата за музикален стрийминг Spotify е подала жалба към антитръстовите регулатори в Европейския съюз (ЕС) срещу Apple, в което посочва, че производителят на iPhone нечестно ограничава конкурентите на своята музикална стрийминг платформа Apple Music, предава Ройтерс.

Spotify, която бе създадена след появата на iPhone през 2007 г., коментира, че контролът на Apple върху магазина ѝ за приложения лишава потребителите от избор и ограничава конкурентните доставчици на музикални стрийминг услуги в полза на Apple Music, която стартира през 2015 г.

В основата на жалбата на Spotify, изпратена до Европейската комисия в понеделник, е, както твърди, 30-процентна такса, която Apple прибира от базираните на съдържание доставчици на услуги за използването на програмата за покупки вътре в приложенията (IAP).

Хорацио Гутиерез, който е съветник на Spotify, твърди, че компанията е била под натиск да използва системата за таксуване през 2014 г., но след това е била принудена да увеличи таксата за своята премиум услуга от 9,99 на 12,99 евро, точно когато Apple Music е стартирала на първоначалната цена на Spotify от 9,99 евро.

След това Spotify е преустановила използването на IAP системата.Hidden Field

Целия материал четете в Investor.bg!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase