Снимка: архив, БТА

Собствениците на коли, които отговарят на Евро 4, 5 и 6, да ползват отстъпка от данъка, дори в талона на автомобила да не е посочена еврокатегорията. Това е договорил вицепремиерът Томислав Дончев с ръководството на МВР.

Още по темата
“Ще бъдат търсени варианти, включително служебен обмен на информация. В понеделник говорих с МВР и ме увериха, че няма да има задължителна смяна на талоните, за да е записан екостандартът на колата”, заяви Дончев пред “24 часа”.

В момента някои общини искат задължително да е отбелязан в талона, иначе не признават отстъпката в данъка.

Ако в големия и малкия талон на колата не е посочена екокатегория, човек може да си извади такава, но не е задължително. Това обясни инспектор Димитър Иванов от отдел “Пътна полиция” към Главна дирекция “Национална полиция”.

"Отразяването на екокатегориите се извършва от 2007 г. - от членството на България в ЕС. Голяма част от автопарка у нас е от автомобили, които са втора употреба, и при внасянето им не е била отразявана екокатегория", каза още той и посочи, че към момента на регистрацията МВР не е разполагало с информация за екокатегорията.

Тя е необходима, за да получи човек отстъпка от данъка за колата. Той бе въведен тази година.

В момента всеки може да се сдобие с такава информация, като отиде до производителя на автомобила си. С получените данни се връща в "Пътна полиция" и те се нанасят в талона му.

Цялата услуга в КАТ по идентификацията и смяната на талони на автомобила струва 20 лв., ако се плати през ПОС терминал, или 23 лв. на банковото гише. Ваденето на удостоверение от съответното автомобилно представителство също се заплаща.

Според шофьори, които вече са се сдобили с такъв документ, той струва около 50-100 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase