Снимка: БТА

Японският автомобилостроител Нисан анулира плановете си за производство на нов джип във Великобритания и ще го прехвърли в Япония, нанасяйки нов удар на икономическите планове на британското правителство за периода след Брекзита, предаде ДПА.

Нисан обяви, че е анулирал плановете си да произвежда джипа Екс-трейл в завода си в североизточния английски град Съндърланд, където работят около 7000 души.

"Компанията реши да оптимизира инвестициите си в Европа като консолидира производството си на Екс-трейл в Кюшу, където е производственият център за този модел. Други бъдещи модели, които са планирани за производство в завода в Съндърланд, няма да бъдат засегнати", се казва в изявление на компанията.

"След като Екс-трейл вече се произвежда в Япония, можем да съкратим инвестиционните си разходи", каза председателят на управителния съвет на Нисан Европа Джанлука де Фики.

"Осъзнаваме, че това ще е разочароващо за нашия британски екип и партньори. Макар и решението да е взето по търговски причини, продължаващата неяснота около бъдещите отношения на Великобритания с ЕС не помага на компании като нашата да изготвят планове за бъдещето", отбеляза той. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase