снимка: Ройтерс

 Основателят на Amazon.com Inc. Джеф Безос и съпругата му Макензи се развеждат след връзка, която започна в Нюйоркски хедж фонд и свършва малко повече от година, след като той стана най-богатият човек в света, предава Bloomberg.

„След дълъг период на любящо обмисляне и временна раздяла ние решихме да се разведем и да продължим да споделяме живота си като приятели", пише в сряда двойката.

 Макар че Wall Street прие съобщението спокойно, инвеститорите ще следят дали споразумението за развод ще засегне контрола на Безос над Amazon. Докато компанията расте и генерира печалби, той вероятно ще запази доверието, макар че споразумението би могло потенциално да помрачи перспективите пред подобни проекти на Безос като компанията за изследване на космоса Blue Origin.

Съобщението дойде няколко часа преди националният вестник Enquirer да пише, че планира да публикува експозе за раздялата. Enquirer и New York Post по-късно съобщиха, че Джеф Безос е имал връзка с Лорън Санчес, бивша телевизионна водеща и пилот на хеликоптер и съпруга на талантливия холивудски агент Патрик Уайтсъл. Според New York Post Санчес и Уайтсъл са разделени. Макензи Безос е знаела, че съпругът ѝ се среща със Санчес по време на раздялата им, твърди човек, близък до Безос, който е пожелал да остане анонимен.

Джеф и Макензи Безос се срещат в Ню Йорк в компанията D.E. Shaw. Джеф е първият човек, който интервюира Макензи за позиция в хедж фонда и двамата имат съседни офиси, става ясно от интервю на Джеф Безос от 2013 г. за Vogue. Те се женят през 1993 г. и една година по-късно преминават през цялата страна до Сиатъл, където Джеф основава Amazon. Те имат четири деца.

Безос често обсъжда връзката със съпругата си и прави историята на брака им основа на личната му биография.

Маккензи изиграва значителна роля в компанията в ранните години и „бях там, когато написахме бизнес плана“, пише тя в ревю на биографията на Безос. „Работих с него и с много други, в преустроения гараж, в безистена, в мазето, в офисите с аромат на барбекю, в центровете за разпространение на пратките, натоварени около Коледа, и в конферентните зали с маси, направени от врати, в ранните години на историята на Amazon”.

След като съпругът й стана богат и известен, Макензи се стреми да запази анонимност, твърдят трима души, близки до Безос, които са поискали да останат анонимни. Основното влияние на Маккензи върху Безос и Amazon е да го окуражава в ранните години и да го подкрепя през бурните времена, пояснява един от източниците на агенцията.

54-годишният Безос има богатство на стойност 137 млрд. долара според индекса Bloomberg Billionaires, който класира 500-е най-богати хора в света. Той притежава около 16% от търговеца на дребно, както и Washington Post и Blue Origin.

„Джеф остава фокусиран върху всички аспекти на Amazon", казва Дрю Херденер, говорител на компанията, в коментар на това как разводът може да повлияе на компанията и нейните инвеститори

Разводът може да промени глобалната класация на милиардерите. Ако двойката раздели натрупаните пари по равно, това може да направи от Макензи, на 48 години, най-богатата жена в света с 69 млрд. долара. Това би могло да върне съоснователя на Microsoft Corp. Бил Гейтс, който в момента има богатство от 92,5 млрд. долара, отново на мястото най-богат човек на планетата. Безос надмина Гейтс през октомври 2017 година.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase