снимка: Ройтерс

Австралия забрани на китайските телекомуникационни компании Huawei Technologies Co. и ZTE Corp. да участват в изграждането на следващото поколение мрежи 5G, като привежда политиките си в съответствие с тези на САЩ по въпроса и подчертава загрижеността си относно възможността за извършването на киберпрестъпления от страна на Пекин.

Австралийското правителство заяви в четвъртък, че компании, които „вероятно ще бъдат обект на извънсъдебни указания от чуждестранни правителства и които са в конфликт с австралийското законодателство", няма да могат да гарантират сигурността на мрежата. Изявлението не споменава конкретно китайските компании, но Huawei заяви, че е била уведомена, че и тя, и ZTE са получили забрана от допускане на пазара.

„Това е изключително разочароващ резултат за потребителите", каза Huawei Australia в акаунта си в Twitter. "Huawei е световен лидер в 5G. Безопасно и сигурно тя изгражда безжични технологии в Австралия от близо 15 години".

Говорител на Huawei - най-големия доставчик на телекомуникационно оборудване в света, не отговори веднага на искане за допълнителен коментар пред WSJ. Говорител на ZTE е отказал коментар пред медията.

Австралийските разузнавателни агенции настояват Huawei да бъде блокирана от мрежата, макар че напоследък имаше спекулации, че може да бъде постигнат компромис. Американски официални лица изразиха опасения по въпроса пред висшестоящи политици на Австралия по-рано през годината, съобщи The Wall Street Journal.

Какво значи това за амбициите на Huawei вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase