снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Uber Technologies Inc преотвори в сряда конкурса си за избор на първия град извън САЩ, в който ще стартира своя проект за летящи таксита, след като по-рано очевидно закъсня с пускането на услугата в Дубай, предава Ройтерс.

UberAIR, както ще бъде известна услугата, има за цел да стартира демонстрационни полети, през 2020 г. и платени вътрешноградски операции през 2023 г., казаха от компанията.

През миналата година Uber назова Далас и Лос Анджелис за първите си градове в САЩ за старт на услугата и сега търси трети, международен метрополис, който да участва в проекта, съобщи продуктовият директор на компанията Джеф Холдън по време на ежегодната среща Elevate Summit в Лос Анджелис.  

Компанията съобщи, че ще разгледа градове с население от над 2 милиона души, с разпръснати квартали, летище на поне един час от центъра на града и които желаят да подкрепят усилията за споделени пътувания.

По-рано Uber обяви Дубай за третия град, но през тази седмица заяви, че е възобновил своя процес на подбор, за да включи и други градове, които отговарят на повечето от критериите, за да покажат как летящите таксита могат да помогнат за облекчаване на градските задръствания.

„Дубай по-рано прояви интерес към визията на Uber, но разширяваме конкурса на фона на интереса от други градове", каза говорителка на компанията, като добави, че дискусиите с Дубай продължават.

Uber има за цел да ускори развитието на нова индустрия за електрически въздушни таксита по заявка, които клиентите биха могли да поръчат чрез смартфон, по подобие на начина, по който популяризира алтернативите на наземните таксита, когато за първи път стартира услугата си през 2011 г. 

Как биха изглеждали бъдещите летящи таксита - полудронове, полухеликоптери с футуристични линии, вижте в продължението на материала в Investor.bg

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 5 години

Шишо, аз като видя сметката от помпата и на тебе ще ти се прииска да слезеш, независимо от височината...

10

Анонимен

преди 5 години

За сега копърките само по улиците на блъскат. Сега искате и по главите да започнат да ни падат...

9

Че Гевара

преди 5 години

Може да опитат в Припят и ако не падат много често ,да заповядат в София .