снимка: Ройтерс

 Китайският онлайн концерн Tencent Holdings увеличава преднината си пред Facebook като най-високо оценяваната социална мрежа в света благодарение на вълната от оптимизъм за китайските технологични компании, предава Bloomberg.

Компанията, която стои зад чат приложението WeChat, за кратко успя да изпревари американския си конкурент по пазарна капитализация в рамките на търговията на азиатските борси през ноември, а сега отново пое нагоре след разпродажбите на акциите на Facebook.

Цената на книжата на американската компания спадна с над 5 на сто, откакто през миналата седмица главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг обяви, че планира промени в списъка с новини, които виждат потребителите. На преден план вече ще излизат публикациите от приятели и близки, а не тези от медии и компании. В рамките на същия период акциите на Tencent записаха скок на стойността, което помогна на азиатския гигант да поведе в надпреварата с 19 млрд. долара.

Това затвърждава мястото на Tencent като един от петте световни лидери, позиционирайки се доста пред Alibaba Group Holding. Инвеститорите залагат, че Tencent може да разчита на своите над 1 млрд. потребителите и хитовите си игри, за да се превърне в гигант в сферата на развлеченията и рекламата по подобие на Google и Facebook. Създадената преди близо две десетилетия като платформа, преди да се превърне в един от най-големите разработчици на видео игри, Tencent вече залага на разширяване на нови пазари – от видео стрийминга до финансите.

Как се развиват други китайски технологични компании вижте в продължението на материала в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase