Снимка: Reuters

Facebook обяви, че ще "разгърне" система с изкуствен интелект, целяща да разпознава бързо членовете на социалната мрежа, които имат самоубийствени мисли.

Инициативата е с цел своевременно помагане на тези хора, предаде Франс прес.

Технологията ще издирва автоматично индикации за самоубийствени мисли в посланията на потребителите, както в постваните от тях клипове във "Facebook live".

При наличието на такива индикации персоналът на Facebook ще бъде информиран бързо, както и организациите, оказващи специализирана помощ на хората със самоубийствени мисли. Системата с изкуствен интелект ще проучва не само посланията на членовете на мрежата, но и отговорите на техните приятели.

Facebook вече е вкарал в действие средства, позволяващи на потребителите да подадат сигнал, ако смятат, че техен приятел иска да сложи край на дните си, но системата с изкуствен интелект ще позволи да се подава по-бързо информация за такива хора и дори да се откриват сигнали, които членовете на мрежата може и да не са забелязали.

След тестов период в САЩ Facebook ще разгърне системата и извън страната и накрая тя ще е достъпна навсякъде, с изключение на ЕС, казва Гай Роузън, вицепрезидент на Фейсбук, отговарящ за управлението на продуктите на компанията. Личните данни в ЕС за защитени от по-строги закони, отколкото тези в САЩ, припомня Франс прес.
 

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 1 година

В галактическия стопаджия имаше един робот с депресия

7

Цецо

преди 1 година

Значи, ако напиша например "Иде ми да се гръмна", веднага ще дотърчат санитари в бели престилки и ще ме увият в усмирителна риза...лелееее, ужас! :)

6

Боряна..

преди 1 година

..пак се е отчела с отчетливо заглавие. Браво на нея!
;)