Снимка: visualhunt.com

"Побърквам се. Имам 15 хиляди снимки в телефона си. 15 хиляди снимки, представяш ли си какво значи това", казва Франциско Джеронимо, докато вечеряме на една маса във втория по големина град във Финландия Тампере. Португалецът е директор за изследванията за европейския пазар на мобилни устройства към глобалната компания за пазарни изследвания IDC.

Според Джеронимо, който има 18-годишен опит в телеком индустрията в Португалия, Япония и Финландия, преди да се присъедини към IDC, истинският смартфон на бъдещето ще е в състояние да разлиства тези десетки хиляди запаметени в него или в облака снимки и да ни показва именно тези, които търсим. И да прави това бързо и надеждно.

Нещо повече – изкуственият интелект в нашите телефони ще може до 99% да отгатва намеренията на потребителя си на базата на логиката, която той е показвал в действията си, а нивото на разпознаване ще бъде много по-добро от сегашното. Иначе казано – да е умно не е достатъчно. Смартфоните на бъдещето ще бъдат не просто умни, а интелигентни устройства, отсича с една дума пред Investor.bg и Кари Лепанен, директор по 5G мрежите на Huawei.

Какво точно значи "интелигентен телефон"?

Представете си, че в забързаното ежедневие минавате покрай рекламен билборд на българския филм "Възвишение". Чували сте, че бил хубава лента, но не знаете подробности. Вадите своя интелигентен телефон и правите снимка на рекламата. Устройството намира подробна информация за филма и накрая ви пита: "Желаете ли да уредя резервация за Вас и приятелката Ви?".

След като потвърдите, джаджата поема нещата изцяло в свои ръце. От предишен опит знае, че обичайно ходите на кино в петък следобед, към 19 часа. Преглежда календара ви за следващия петък и ако няма ангажимент, автоматично праща запитване по SMS към приятелката ви дали ще гледа лентата с вас в уречения ден и час.

След това преглежда в кои салони в удобни за вас дестинации има прожекции и свободни билети. После с бързо запитване отново чрез SMS пита дали желаете след прожекцията да вечеряте и сръчно запазва маса в любимото ви близко заведение. И купува билетите, като запазва часа и датата в календара за събитията ви. И ви уведомява за свършеното. Почти като лична секретарка, само че по-бързо и удобно.

Всичко това звучи като научна фантастика, но всъщност ще е напълно възможно, благодарение на изкуствения интелект. Новите технологии от последните години и месеци направиха така, че тази иначе не толкова нова концепция да може да се вкара в малки устройства, като телефоните ни. А новите мобилни чипове с изкуствен интелект, като Kirin 970 на Huawei и A11 Bionic на Apple, позволяват в миниатюрен размер да се поддържат функции за изкуствен интелект в самото устройство. Това означава, че тези операции ще се извършват по-бързо на място, отколкото в облака.

Ако тези производители успеят да докажат, че новите им технологии увеличават възможностите на апаратите им, ще имат значително предимство пред конкуренцията.

Продължението можете да прочетете на Investor.bg

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 1 година

Когато няма интелект в главата, поне в джоба да има.

26

Анонимен

преди 1 година

Развитие на изкуствен интелект = глад а оттам и войни! Щом и Мъск се обяви против него....

25

Мунчо Шайбата

преди 1 година

"Представете си, че в забързаното ежедневие минавате покрай рекламен билборд на българския филм "Възвишение". Чували сте, че бил хубава лента, но не знаете подробности. Вадите своя интелигентен телефон и правите снимка на рекламата. Устройството намира подробна информация за филма и накрая ви пита: "Желаете ли да уредя резервация за Вас и приятелката Ви?""
D Ако сте толкова заети и нямате време КАК ЩЕ ОТДЕЛИТЕ 2 ЧАСА ЗА КИНО?