Снимка: архив, Булфото

Според британския физик Стивън Хокинг, бързото развитие на изкуствения интелект представлява заплаха за човечеството, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Това ученият заяви в интервю за сп. "Уайърд", въпреки че не посочи конкретни срокове.

"Ако в настоящето хората разработват компютърни вируси, то в бъдеще някой може да създаде изкуствен интелект, който може да се самоусъвършенства и да се възпроизвежда. Това ще се превърне в нова форма на живот, която ще превъзхожда човека", каза професорът.

Той призова повече хора да проявят интерес към науката, твърдейки, че ще има "сериозни последствия", ако това не се случи.

Стивън Хокинг добави, че е необходимо да се колонизират нови планети за живот.

"Стигнахме момента, когато няма връщане назад. Земята става твърде малка за нас, населението се увеличава с тревожни темпове и ни грози заплахата от самоунищожение", бяха думите му.

Това не е първият случай, когато физикът предупреждава за опасността от изкуствения интелект. Той засегна този въпрос през октомври миналата година и през април.

Коментари Напиши коментар

82

123

преди 4 години

Споко бе пич. "Изкуственият интелект винаги е побеждаван от естествената тъпота. *** по света бол.

81

Krom

преди 4 години

Боже, тук са се "изказали" 103 светила, кое от кое по големи?!? И кое Ви дава право да давате оценка на Хокинг? Направо невероятна е българската профанщина. Почти убеден съм, че тук няма нито един физик или човек който да си вади хляба с нещо свързано с роботика или кибернетика. Последното не значи кибичене пред компютъра и чоплене на слънчогледово семе.

80

Анонимен

преди 4 години

Един ден теориите на Хокинг могат да се окажат абсолютно неверни.Хокинг е в центъра на вниманието на медиите, само защото е англичанин, има други големи астрономи и физици-теоретици(руснаци, европейци, американци) , които имат не по-малък принос във физиката от Хокинг.