Създателите на руския робот Промобот твърдят, че той е спасил момиченце, като е вдигнал ръката си и е попречил на рафтове да паднат върху него, съобщи в. "Дейли мейл".

Още по темата

В разпространените кадри Промобот стои във фоайето сред посетители на университета в ден на отворените врати. Изведнъж се втурва момиче, без да го придружава възрастен човек, и започва да се катери по лавици с кашони. Докато тя се катери, роботът се приближава и спира с ръка наклонилата се етажерка.

Промобот е самоучещ се робот. Един от създателите му Олег Сривокурцев от техническия университет в Перм твърди, че машината сама е направила маневрата. Този екип обаче в миналото е обвиняван в измама.

Специалистите са недоверчиви, защото информацията и кадрите се разпространяват само от екипа, който работи по Промобот. Освен това лавиците стоят не съвсем на място в коридора на университета. От начина, по който падат кашоните, личи, че те са празни, а и хората наоколо не реагират, дори не обръщат главите си натам. Освен това момичето не изглежда никак стреснато от инцидента.

Този робот се изяви, като два пъти избяга от института на създателите си и веднъж даде много задълбочен отговор на случаен въпрос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase