Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската геоинформационна компания Мапекс създава стартъп за иновативни технологични решения в областта на енергийната ефективност, наречен "Зелено управление".

Идеята е с тази компания /"Зелено управление" - бел.ред./ да увеличим броя на сградите, получили сертификат за енергийна ефективност. Това заяви изпълнителният директор на Мапекс Александър Лазаров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Един от основните проблеми, с които хората се сблъскват, когато правят оценка на енергийната ефективност, е качеството на самото определяне и издаване на енергийните сертификати. Създадохме компанията с цел повишаване на качеството на определянето на тази ефективност и възможността услугата да бъде достъпна, както и самите сертифицирани оценители да разполагат с подходящия инструмент", добави още Александров.

„Около 300 са регистрираните фирми за обследване на енергийна ефективност на сгради и издаване на сертификати. Интересът е голям и предстои нова серия от обучения на консултантите за повишаване на квалификацията. България е една от първите страни в ЕС, която въведе пълен комплект нормативни документи по отношение на енергийна ефективност на сгради“, обясни енергийният експерт Никола Калоянов, който участва в проекта по създаването на „Зелено управление“.

„Основната идея, около която сме се обединили в „Зелено управление“, е умелото съчетаване на бизнес начинанията със сериозната научна експертиза. Именно с това съчетание се надяваме да създадем една сериозна иновация, която да се утвърди и да пожъне успех“, заяви от своя страна Чавдар Тодоров, партньор в „Зелено управление“. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

 

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 5 години

"Идеята е с тази компания /"Зелено управление" - бел.ред./ да увеличим броя на сградите, получили сертификат за енергийна ефективност."Тоест, стартъп, чиято работа ще е да сертифицира? Аммм, и как това е технологично? Стартъпите не са ли за технологии? Сертифицирането не е ли попълване на едни документи? Немските дизели и те не бяха ли сертифицирани?Само питам...

4

Анонимен

преди 5 години

Всички знаем какви далавери се въртят от Лилянчето Павлова, ама си траем....

3

Joko

преди 5 години

Нищо не разбрах от тъпата ви публикация !