снимка: Ройтерс

Малко по-необичайна сцена се разкри в петък пред някои от магазините на Apple Inc. по целия свят, където нормалните опашки на лагеруващи отпред купувачи, готови да си вземат най-новите iPhone-и, бяха заменени на определени места от по-малки тълпи, които бяха поръчали предварително до голяма степен разпродадения вече телефон, пише в свой репортаж Wall Street Journal.

Големият въпрос, чийто отговор oбаче може да се забави, е дали тази традиционна ревност на феновете в крайна сметка ще спре спада на продажбите на флагмана на компанията.

Анализатори и инвеститори отдавна разглеждат продажбите през първия уикенд като показател за ентусиазма към смартфона.

В един магазин на Apple в центъра на Сидни, където продажбите стартираха в петък, 16-годишният гимназист Маркъс Барсоум е в предната част на опашката. Той казва, че сестра му е пазила мястото през предишните дни, така че той да може да ходи на училище и да взема изпитите си. Той се радва най-вече на водоустойчивостта на iPhone 7 и подобрените функции на камерата.  

„Аз съм абсолютен убеден фен на Apple", каза той, малко преди да получи своя нов телефон в матово черно. „По принцип, аз обичам Apple. Обичам iPhone. Обичам това чувство".

В магазина в Пекин повечето хора, дошли в ранните часове, са поръчали предварително апарата онлайн.

Уан Тиънсин, на 23 години, заяви, че сайтът на Apple China за предварителните поръчки е бил претоварен през няколко дни тази седмица, но той успял да завърши поръчката си. Той се решил да си купи за първи път iPhone, ползвайки досега апарат на китайския Oneplus.

„iPhone е по-надежден и с по-добър интерфейс“, признава той.

В Япония по над 200 души чакаха на опашка пред магазините в Гинза и Омотесандо, два квартала на Токио. Трите големи местни оператора  NTT DoCoMo Inc., KDDI Corp. и SoftBank заявиха, че отчитат най-голямото количество предварителни поръчки, откакто са започнали да продават iPhone-и.

Най-новите модели от днес се продават и в Брюксел, в единствения официален магазин на американския концерн в Белгия. Най-нетърпеливите тази сутрин се оказаха двадесетина души, подранили с половин час за отварянето на вратите. Първите клиенти бяха аплодирани от служителите на Apple. Телефони днес ще могат да вземат само заявилите предварително покупката си в интернет, а останалите ще трябва да изчакат до утре.

Първоначалното вълнение не води обаче непременно до по-високи продажби. Първоначалните поръчки за iPhone 6s и 6s Plus надвишаваха тези от предходната година, въпреки че продажбите се свиха през последните две тримесечия. Apple не уточнява продажбите по модели. 

За първи път през тази година Apple не възнамерява да обяви продажбите през първия уикенд, обяснявайки, че те са без значение, след като се знаело, че iPhone 7 ще се разпродаде. Apple вече сигнализира, че няма да бъде в състояние да отговори на високото търсене, когато клиентите започнат да нахлуват в магазините. Концернът заяви, че iPhone 7 в лъскавия jet black вариант и по-големият iPhone 7 Plus във всички цветове са разпродадени по време на предварителните заявки.

„Никой не успява да прави по-добър старт на продажбите от Apple. Ние знаем, че тези телефони ще се разпродадат. Това винаги се случва“, заяви Роб Хендсфийлд, професор по управление на веригата за доставки в щатския университет на Северна Каролина. „Това, което не знаем, е дали свръхтърсенето ще продължи".

Такива временни дефицити обикновено не накърняват общите продажби на ново устройство, тъй като доставките на Apple в миналото успяват да се напаснат към търсенето, като времето, което наистина има значение, е периодът на зимните празници.

Apple отказа да коментира своята верига за доставки и стратегията за пускане в продажба.

Вижте в галерията обстановката пред магазините на Apple при старта на продажбите

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase