Снимка: Reuters

Гигантският хибриден хелиев дирижабъл "Еърлендър 10", който е най-големият въздухоплавателен съд в света, излетя за пръв път от летището в Кардингтън, Централна Англия, съобщи Асошиейтед прес.

Внушителният 92-метров дирижабъл обиколи района, наблюдаван от стотици хора, паркирали автомобилите си по периметъра на летището, и кацна на него след половин час.

"Еърлендър 10" е хибрид между дирижабъл, хеликоптер и самолет. Той може да остане във въздуха до две седмици. Предназначен е да превозва повече товари от обикновените самолети с по-малко гориво.

На височина може да се издига до 4900 м, а максималната му скорост е 148 км/ч. Засега "Еърлендър 10" може да превозва до 10 метрични тона пътници или товари.

Разработилата го британска компания Hybrid Air vehicles се надява до 2020 г. да създаде още по-голям дирижабъл с вместимост 50 метрични тона.

За излитането на "Еърлендър 10" не е необходима писта, както при хеликоптерите. Освен това превозът с него е по-евтин и по-екологичен, изтъкна Стивън Макгленън, изпълнителен директор на Hybrid Air vehicles.

Заради характерната си форма дирижабълът е наричан "летящия задник". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase