Снимка: архив Reuters

Всички сме минали или даже в момента минаваме през батерия на смартфон или таблет, която не издържа толкова, колкото ни се иска. В офиса борбата за гнездо в разклонителя, където да си зареждаме телефона си е наистина сериозно. Оказва се, че повечето от нас просто не знаят как да си зареждат устройствата.
 
Много хора смятат, че кратките зареждания на смартфоните причиняват дългосрочно увреждане на батериите и затова е най-добре зареждането да се прави, когато са почти празни. Това се оказва доста грешно схващане.
 
Компанията за батерии Cadex описва подробно как литиево-йонните батерии в нашите смартфони си имат свое собствено ниво на "стрес", към което са изключително чувствителни. Както и при хората, продължителният стрес влия зле на живота на една батерия. Ето кои неща трябва да промените, за да избегнете това:
 
Извадете зарядното, когато смартфонът е напълно зареден.

 
От Cadex казват, че оставянето на телефона със зарядното при пълна батерия, както обикновено се случва вечер, е лошо за нейния живот в дългосрочен план. При зареждане на 100% устройството пази батерията в състояние на високо напрежение или висок стрес, за да не пада под 100%, и това просто изхабява химическите вещества вътре. "Това е като една стандартна тренировка - в един момент мускулите ви трябва да починат, иначе бихте се чувствали ужасно, ако тренирате нон-стоп 12 часа, примерно", казват от сайта към компанията Battery University.
 
Опитайте се да не зареждате батерията на 100%, когато не е нужно.

 
Battery University ни казва, че литиево-йонните батерии нямат нужда от пълно зареждане и даже не е желателно да се стига до там, защото така се спестява високото напрежение, което стресира батерията и я износва. Това може да изглежда нелогично, особено ако се опитвате да поддържате напълно зареден телефон през целия ден, но просто не го зареждайте докрай.
 
Зареждайте го, когато ви скимне
 
Оказва се, че за един смартфон е много по-полезно батерията да се зарежда по малко няколко пъти на ден, отколкото от 5% до 100% наведнъж еднократно. Battery University смятат, че на всеки загубени 10% от батерията може да се прави кратко зареждане. Естествено, едва ли някой ще следи всеки 10% от батерията си, така че просто го зареждайте, когато можете, за малко.
 
Батерията обича да стои на студено

 
Батериите са изключително чувствителни към топлина, като дори Apple препоръчва да се премахнат всякакви кейсове и други аксесоари, когато се зарежда смартфонът, за да няма загряване. Голяма грешка е точно по време на летния сезон да се вземат устройствата на плажа, където батерията може да пострада от горещината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase