Снимка: Promobot

Мотористи в един от централните руски градове Перм останаха в ступор тази седмица, когато трафикът по улиците беше временно спрян от робот, носещ името Promobot, който избягал от лабораторията, в която са се извършвали тестове върху него, съобщава DigitalTrends.
 
"Всичко спря," казва един основателите на Promobot Олег Кивокурцев. "Не е нещо обичайно хората да срещат избягал робот, предполагам. Имаше известно задръстване и обаждане до полицията."
 
По добро стечение на обстоятелствата бунтът на робота е бил кратък, защото малко след появата му в градската среда, батериите му просто са сдали багажа. Гафът не е точно бягство от затвора, а чиста човешка грешка от страна на един от инженерите, които са тествали функциите на робота по отношение неговото автономно движение.
 
"Тествахме робота, когато един от иженерите ни отвори вратата, за да влезе в офиса и забрави да я затвори," казва Кивокурцев. "Роботът използва отворената врата, избяга и излезе на пътя."
 
Когато роботът не се чуди как да избяга от своите човешки господари, Promobot се учи как да обслужва клиенти и то с добро отношение. Близо 200 подобни на него роботи вече се използват в различни страни, като сред тях са Русия, Китай, Казахстан, Ирландия и Чехия. Те са "наети на работа" в изложбени центрове, театри и бизнес центрове. Хората могат да ги питат различни въпроси като "Къде мога да си купя храна?" и роботите не само ще могат да отговорят, но и да заведат посетителя до мястото.
 
От чисто технологична гледна точка Promobot има редица интелигентни функции, сред които са разпознаване на хора чрез техните гласове и лица. Ако някой си каже името на Promobot, следващият път, в който го види роботът ще поздрави посетителя и дори ще помни какво го е питал.
 
Кивокурцев смята, че иновативният робот може да помогне на една компания в много насоки като увеличаване на продажбите и лоялността на потребителите. "Той винаги се усмихва и никога не е болен. Той е един от най-добрите роботи в своята категория." Остава само изобретателите да измислят начин, по който да предотвратят такъв вид неподчинение в бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase