Снимка: архив, Reuters

Пълна Студена луна ще има на Коледа, съобщава Нова тв. Астрономите ползват случая, за да припомнят близката връзка между Земята и нейния небесен спътник. Последният път, когато пълна Луна изгря в небето на Коледа, беше през 1977 г. и този феномен няма да се повтори до 2034 г.

Толкова близо и в същото време толкова тайнствена и недостъпна. Нито веднъж от 1977 г. пълнолунието не е съвпадало с Рождество Христово. Това обаче ще стане факт по обед днес. За да говорим за интересния феномен, се изкачваме на Саат тепе над древния Пловдив в компанията на астронома Петър Христозов. 
 
Астрономът, поддържащ българския астрономически календар и създал програма за следене на звездите за НАСА, е ентусиазиран. 2015 г. беше една невероятна година, изпълнена с "лунни събития", включително и рядкото пълно затъмнение на Супер Луната през септември. Но сега ще бъде още по интересно.
 
"Луната ще бъде и високо над хоризонта, тъй като тя се намира на мястото, където е лятното слънцестоене. И ние ще я видим толкова високо, колкото виждаме Слънцето през лятото на 21 юни", разказва Петър Христозов.  
 
Именно коледната луна ще се появи с първия здрач и ще свети в пълен блясък до изгрева на слънцето. Заради студените декемврийска дни, наричат още и Храстова и Студена луна, а защото това че е била под въпрос последната пълна луна в годината, известна е и като Дълга лунна нощ. 
 
Има и още сцени от небесния спектакъл тази Коледа. Планетите от два месеца  буквално танцуват. Всички тези небесни обекти ще са наблюдаеми с просто око. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase