Снимка: архив, Reuters

Авторът на вируса, с чиято помощ бяха откраднати данните на 110 милиона банкови карти в САЩ, е идентифициран като 17-годишен младеж от Санкт Петербург, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира американски медии.

Според "Вашингтон пост" и "Ню Йорк пост" до този извод са стигнали експертите от компанията IntelCrawler, занимаваща се с компютърна сигурност. По техни данни авторът на вируса, "добре известен  хакер" на черния пазар, е продал повече от 60 версии на киберпрестъпници от различни страни, в това число от Източна Европа.

Самият тийнейджър не е участвал в кибератаките. Зловредният код, за който се предполага, че е бил използван при атаката срещу търговската мрежа Target, първоначално се наричал KAPTOХА, а след това станал известен като BlackPOS. Вирусът бил измислен през 2013 година, а първите съобщения за използването му се появили още миналата пролет.

Според съобщенията KAPTOХА фигурира на хакерския пазар от юни. Вирусът, заради който в САЩ бяха откраднати данните на 110 милиона кредитни карти, бил написан частично на руски. Руски  думи в езиците за програмиране по правило не се използват и затова вероятно на руски са били написани коментари към програмата.

В края на 2013 година Target призна пробива в системите си и кражбата на данните. Проникването в сървъра, съхраняващ данните на кредитните и дебитните карти на клиентите на компанията, може да е станал между 27 ноември и 15 декември. Откраднатата информация включвала имена, адрес, телефонен номер и имейл адрес на потребителите, припомня РИА Новости, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase