Схема: jwst.nasa.gov

Потребителите на Световната мрежа имат възможност да наблюдават строителството на космическия телескоп от ново поколение James Webb, който ще наследи знаменития Hubble.

Планира се орбиталният телескоп James Webb да бъде изведен в орбита през 2014 г. Той ще бъде разположен на разстояние 1,5 млн. км от Земята в една от точките на либрация (либрация – много бавно колебание на спътник, наблюдавано от повърхността на тялото, около което той се върти) на системата Земя–Слънце. James Webb ще изучава далечни галактики, а също ще може да търси планети в други звездни системи, пише сп. „Новости космонавтики”, като се позовава на НАСА.

В момента тече монтаж на уникалния космически апарат. Благодарение на уебкамера, поставена в Космическия център „Годарт”, всеки може да надникне в работата на учените.

Камерата е поставена в специално помещение, където става сглобяването на компонентите на космическия апарат. Тук се поддържат постоянна влажност и температура, а специални въздухоочистители поддържат свръхвисока чистота на въздуха. Всички работещи в помещението учени са облечени в защитни комбинезони, специални обувки, ръкавици и маски.

Вижте къде и как се сглобява James Webb

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase