Големи парчета от луна, която е била разбита много отдавна може би от комета, са открити в най-външния пръстен на Сатурн, съобщава Ройтерс.

Те хвърлят светлина върху формирането на огромната пръстенна система около планетата, заявиха учени.

Камера от космическия кораб „Касини“ на американската агенция НАСА откри следи, предизвикани и оставени от тези парчета, докато върху материала, от който са съставени останалите пръстени, е въздействано от гравитационните сили, приложени от парчетата, заявиха те.

Пръстените, обграждащи Сатурн, са сред най-показните явления в Слънчевата система. Останалите газообразни планети в нея – Юпитер, Уран и Нептун – също са заобиколени от пръстени, но те не с виждат.

Учените наричат парчетата в тази относително тясна зона в най-външния пръстен на Сатурн „лунни останки“. Те не бяха наблюдавани директно от „Касини“, но присъствието им бе подсказано на учените от формата на следите, които оставят.

Изглежда някои парчета са големи колкото стадион, заявяват те. „Вероятно е имало по-голяма луна от най-малко 32 километра в диаметър или по-голяма, която е обикаляла на това място“, каза в интервю Миодраг Сремцевич от лабораторията за атмосферна и космическа физика при Университета в Колорадо, който е член на екипа изследователи.

Той добави, че за нещастие луната е била улучена от голям метеорит или комета и е била разбита на парчета. „Това, което виждаме днес, са остатъчните късове от тази луна“, каза Сремцевич, чиито изследвания се появиха в списание „Нейчър“.

Според него те представят първото доказателство за пояса от „лунни останки“ във всеки от пръстените на Сатурн. Най-близката луна до Сатурн, Пан, е със същия размер, както и разбитата луна, смята Сремцевич. Сблъсъкът, който я е унищожил, е станал преди може би 100 млн. години.

За пръстените на Сатурн се води научен спор. Откритията на Сремцевич подкрепят идеята, че материалът, който формира пръстените, са останки от сблъсъци, включващи луни, които са обикаляли гигантската планета, които са се разбили с течение на времето, каза Никол Албърс, също изследователка в университета в Колорадо, работила по изследването.

Според нея това дава нов фрагмент от пъзела. Алтернативната теория е, че пръстените са се формирали по същото време, в което се е формирал и Сатурн и че са от същия материал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase