Снимка: БГНЕС

Това, което се случи в Народния театър, е абсолютно безобразие, възмутен съм. Ако директорът не извади себе си от блатото, то ви обещавам, че блатото ще е изсушено. Числото освободени вече е впечатляващо, обезщетенията, които са получени също са впечатляващи, заяви служебният министър на културата Велислав Минеков по време на брифинг.

Актрисата Албена Колева обясни, че е публикувала апел и заяви, че има опасност в Народния театър да се стихне до крайности.

Минеков подчерта, че е взел достатъчно ясна позиция.

“Това, което се случи в Народния театър е абсолютно безобразие, възмутен съм. Той обясни, че режисьорът Морфов е получил обвинение, подписано от директора на театъра Васил Василев и после е разпитан в полицията. “Това е унизяващо”, подчерта той. Министърът посочи, че след това е имало съд и са били привикани профсъюзни дейци и други хора, които са молени да се подпишат на декларация на театъра. Той добави, че хора са молени да напуснат театъра и дори артист е бил изгонен с крясъци.

Още по темата
“Става дума за насилие, което не прекъсва”, категоричен е той.

“Ще изчакам още малко, едното от моите очаквания са резултатът от проверката. Числото освободени вече е впечатляващо, обезщетенията, които са получени също са впечатляващи. Решението е в директора, по време на конкурса не съм бил директор. Ако директора не извади себе си от блатото, то ви обещавам, че блатото ще е изсушено“, съобщи той.

Служебният министър подчерта, че не си поставя срокове за реакция.

Той допълни, че всичко е в ръцете на директора Васил Василев и го призова да направи необходимото или да напусне.

Служебният министър коментира, че процедурно при липса или отстраняване на директора следващият класиран в конкурса трябва да бъде поканен да заеме неговия пост, а при отказ се назначава нов конкурс.

Служебният министър каза, че при подписка организирана от директор той винаги се съмнява.

“Не подозирам, знам как става. Молбата е такава, че да не може да не се приеме от служителите. Тези подписки не ги приемам и ги изхвърлям в кошчето”, отбеляза той.

Минеков коментира, че смяната на директор винаги е съпътстваща с буйни реакции, но пък после е посрещнат с любов. По думите му това е част от народопсихологията на българина.

Минеков коментира и смяната на името на българските клубове в РМС. Той подчерта, че министерството е с позиция, че клубовете са самостоятелни. Той подчерта, че няма как да им налагат да променят имената си, защото на някого не му харесва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase