Снимка: БГНЕС

Актьорите от Народния театър „Иван Вазов” написаха отворено писмо до президента Румен Радев, културния министър Велислав Минеков и председателя на Комисията по културата и медиите в НС Иван Ченчев.

Още по темата

В него те призовават решенията да се взимат в рамките на театъра, там да се решават и проблемите. Те изразиха подкрепата си за директора Васил Василев и подчертаха, че му имат пълно доверие за начина, по който ръководи „Иван Вазов”.

Преди около половин година г-н Васил Василев спечели конкурса за директор на Народен театър „Иван Вазов“. Дори за този кратък период той, подкрепян от екипа си, успя да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда:

●      Събра сериозен режисьорски екип;

●      Отвори сцена за млади режисьори;

●      Покани едни от най-големите имена в съвременния европейски театър да работят с трупата;

●      Откри нови сценични пространства;

●      Възстанови неправомерно свалени представления;

●      Подкрепи творчески инициативи и проекти на колеги от трупата;

●      Повиши актьорските възнаграждения;

●      Привлече млади хора със съвременен рефлекс и разбирания в различни отдели на театъра;

●      Инициира членството на Народния театър в международната мрежа „Европейска театрална конвенция“, организация, която съдейства за реализирането на съвместни проекти и обмен между големи европейски театри.

Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар! Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите!

„Когато един директор поиска подкрепата на хора, на които плаща изведнъж много по-големи заплати, вие как мислите?”, попита риторично актрисата. Министърът на културата ѝ отговори: „Аз не подозирам, аз много добре знам как става. Виждал съм го в института, в който съм работил. Молбата е такава, че да не може да се откаже”. Той нарече споделеното от тях „откровена форма на насилие”. „Такива подписки не ги приемам и ги изхвърлям в кошчето”, категоричен беше културният министър Велислав Минеков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase