Снимка: НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"

След дълго боледуване на 60-годишна възраст си отиде доц. Александра Йосифовна Азизбаева - Хонг - режисьор, хореограф и педагог по "Театър на движението - Пантомима" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", съобщиха от учебното заведение.

Доц. Хонг завършва професионалното си образование по актьорско майсторство за театър и кино във ВГИК, Москва (1983). Специализира "Пантомима и сценично движение" в НАТФИЗ (ВИТИЗ), а от 1985 г. преподава пантомима и сценична пластика на студентите от факултет "Сценични изкуства". Ръководи и първия специализиран клас за хора с увреден слух.

Посвещава се на творческите идеи в областта на синтетичния театър, на синтеза на различни сценични жанрове и средства – пантомима, модерен танц, акробатика, клоунада, пеене и др., на арт-терапията и форум-театър. Разработва принципите на психологическия жест в танца и пластическата импровизация.

Изследва нов вид танцова техника, основана на синтезирането на жестовия език на хора с увреден слух с принципите на психологическия жест.
Работи като актриса в театър "Сълза и смях" (1986-1991) с гастроли в Мексико, Германия, Чехия, Египет, Франция и Русия. Като режисьор и хореограф създава постановки в десетки театри в България и Русия. Изнася лекции, семинари, тренинг-школи, работни ателиета в Русия, Полша, Франция, Германия, Япония, Гърция, Литва, Италия, Турция, Сърбия и др.

Основава и развива СНЦ "Артистичен свят на младежта", където разработва и реализира проекти, насочени към разкриването и развитието на творчески капацитет на млади артисти, деца и младежи в неравностойно положение.
Председател е на Сдружение "Артистичен Свят на Младежта", член на Международната Женска Либерална Мрежа, Източно-европейската Асоциация по Арт Терапия и Съюза на артистите в България.

Поклон пред паметта й!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase