Снимка: theatresnight.org

За девети пореден път България се включва в европейската инициатива "Нощ на театрите", която се провежда в още 10 държави на Стария континент. В 11 български града са планирани десетки събития, съобщава БНР. Част от тях ще са онлайн, а други - на живо.

София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора и Благоевград са само част от градовете, където се организират десетки театрални събития, разказа Мария Панайотова, един от организаторите на инициативата:

„Няма как да пропуснем малките почитатели на театралното изкуство, много силна детска програма от 10 сутринта нататък през целият ден. Има също обедни и следобедни съдържания и естествено най-много неща има от 7 часа вечерта нататък“.

Точно в 12 часа Софийската опера и балет ще отвори вратите си за тур зад кулисите. По същото време ще започне и откритото студио LIVE CAM „Другата страна на театъра“, което ще се излъчва на живо във Facebook.  Част от темите, които ще се дискутират, са свързани с театъра в Covid ерата и възхода на новите форми, българската драматургия, както и новите пространства за култура“.

    Нощ на театрите за девети път в България

Ще има преки включвания от Чикаго, Лос Анжелис и Тулуза. Гости в студиото ще бъдат артистите Луиза Григорова-Макариев, Боряна Братоева, Весела Бабинова и Дарин Ангелов, както и балетистите Марта Петкова и Никола Хаджитанев.

Режисьорите Галин Стоев и Явор Гърдев също ще се включат.   

Четири постановки в плевенския театър днес

Драматично-кукленият театър „Иван Радоев“ в Плевен се присъединява към националната инициатива „Нощ на театрите“ . Зрителите могат да се насладят на четири от най-добрите постановки за малки и големи зрители.

Тази вечер от 19 часа е представлението на „Опашката“ , поставена от режисьора Явор Гърдев по романа на Захари Карабашлиев. Участват актьорите Владимир Карамазов, Надя Керанова, Михаил Билалов, Екатерина Стоянова, Бориса Сарафова, Красимира Кузманова .

В съботната сутрин малките зрители са поканени на две представления - от 12 00 ч. - „Грозното патенце“ по Андерсен - вариант на режисьорката Теодора Гълъбова.

В „Нощта на театрите“ от 22.00 ч. ще се играе „Човекът от Подолск“. Режисьор е Васил Василев, постановката е по творба на съвременния руски драматург Дмитрий Данилов.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase