Фабио Амилиато. Снимка: Music Art

Италианските тенори Фабио Армилиато и Анджело Фиоре пристигат в България в началото на юни за два гала-концерта, посветени на един от най-бележитите тенори в историята на операта – Енрико Карузо. На 11 юни с "Карузо Гала" ще бъде открит 12-ия сезон на фетивала "Опера в Летния театър", а на 12 юни грандиозното събитие ще се премести на сцената на Античен театър – Пловдив.

Фабио Амилиато е един от най-обичаните италиански тенори през последните десетилетия. Солист със забележителна международна кариера и чести участия на най-престижните оперни сцени – Метрополитън Опера, Ла Скала, Монте Карло, Парижката опера, Японската национално опера в Токия и други, Амилиато е известен с виртуозните си  интерпретации на италианския оперен репертоар.

След дебюта му на сцената на Ла Скала през 2019 година, кариерата на тенора Анджело Фиоре се устремява нагоре. Победителят в редица международни конкурси и част от фондация "Лучано Павароти", бързо се утвърждава като едно от новите лица на италианската опера. Гастролите му в  Ла Скала продължават, а изявите му на престижните оперни сцени запълват програмата му. Фиоре е чест гост на оперните театри в САЩ, Германия, Дания, Хърватия, Нова Зелания, Русия, Япония, Румъния и др.

В брилянтния състав от солисти в "Карузо Гала" място намират три утвърдени имена от българската сцена. Златните гласове Иван Момиров, Валери Георгиев и Даниел Дамянов са артисти с международно признание и гастроли на най-престижните оперни сцени в Европа и света.

В репертоара на Енрико Карузо откриваме най-популярните арии на гениалните италиански композитори Верди, Пучини, Росини, Маскани и други. Те ще прозвучат на откритите сцени във Варна и Пловдив в негова чест в изпълнение на блестящите солисти и оркестъра на Държавна опера Варна, водени от диригента Лоренцо Бизари.
Тенорът, променил света на музиката, е най-записвания певец на времето си. Притежаващ феноменално мощен драматичен тенор, “златогласият вълшебник от Неапол” остава в историята на световното певческо изкуство като един от най-красивите оперни гласове и едно от най-високите постижения на италианската певческа школа през  ХХ век.

Години след смъртта на Карузо, изпълненията му продължават да звучат и да вдъхновяват новите поколения оперни дарования. През 1986 година композиторът Лучио Дала написва едноименната песен, посветена на бележития тенор, изпълнена от Лучано Павароти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase