Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 6 април рожден ден празнува българският актьор Васил Михайлов - актьорът, изиграл едни от най-запомнящите се роли в киното и театъра.

Роден през 1938 г. в Стара Загора, той завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Желчо Мандаджиев. Ролите му в киното и театъра са многобройни - близо 100 на екрана и над 100 в театъра.

Първата му изява на сцената е, когато той е едва на 24 години. Изиграва Боян в "Боян магесникът" на Кирил Христов, под режисурата на Анастас Михайлов. В киното дебютът му е в "Хроника на чувствата" на Любомир Шарланджиев. 

Работил е от шлосер до директор на театър и депутат (1990). Преди да покаже таланта си като актьор е бил три години шлосер матричар в завод "Светлина" в родния му град.

Ролята, която му носи най-голяма слава е тази на Петко Войвода в телевизионния сериал "Капитан Петко войвода", но запомнящи са още изявите му като Кубрат в "Ханът и империята", "Тайната вечеря на Дякона Левски", "Денят на владетелите", "Краят на песента", "Приятелите ме наричат Чичо". Той е и Сюлейман Ага във "Време разделно".

Носител е на множество български и чуждестранни награди, сред които: "Златен век" - огърлие на Министерство на културата, "Награда за мъжка роля" - във филма "Герловска история" на Десети фестивал на българския филм - (Варна, 1971 г.) и др.

Актьорът отказва "Икар" за цялостен принос заради липсата на достатъчно грижа от страна на държавата към сценичното изкуство.

През 2019 г. Васил Михайлов е предложен да получи орден "Стара Планина" - първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Година по-рано получава и наградата "Паисий Хилендарски", която  се присъжда за стимулиране на български творци, свързани с историята и традициите ни от комисия, която по традиция се председателства от шефа на БАН.

"Щастлив съм, че точно тази награда ме споходи", каза тогава известният актьор. -"Все пак аз още съм на кон, не съм слязъл от коня, благодаря, че навреме ми я давате", пошегува се той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase