Снимка: Bulgaria ON AIR

Заради пандемичната обстановка театрите у нас работят при използването на 30% от капацитета на помещенията и при спазването на физическата дистанция.

"Много от колегите преодоляват изключително тежки ситуации в живота си, но никой, който е в салона, не се интересува от това. Ние сме длъжни да го преодолеем и да дадем сили, радост. Ние не сме оценявани като хора на първа линия, но сме най-беззащитни. Не можем да използваме защитни средства, докато изпълняваме ролите си", каза директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че по никакъв начин не омаловажава работата на медиците и има преклонение и благодарност към тях.

"Имаме от ген. Мутафчийски обещанието, че всички могат да бъдат ваксинирани във ВМА. Тези дни получихме обещание, че може до някой друг ден да бъдат ваксинирани всички артисти. Колегите вече и психически ще се чувстват много по-добре и много по-спокойни", добави Донкин.

Той разкри, че постоянно говори с колегите си, че трябва да бъдат пример за другите хора.

"Хората имат необходимост от това да възстановят духа си. Тези 30% в момента спъват всички, които искат да влязат в театъра. Съвсем откровено признавам, че понякога го нарушаваме. Ние взехме решение и реорганизирахме целия си репертоар. 95% от репертоара ни в момента е българска драматургия", разказа директорът на Народния театър в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че наесен Народният театър ще гостува на известен театрален фестивал в Будапеща с постановката "Братя Карамазови".

"Изпитанието в различна степен е за всеки. Тези, които бяха на щат и на които им беше осигурено заплащане, пак не беше достатъчно. За твореца не знам кога може да има думата достатъчност. В Народния театър съм от 76-а година и не ми се беше случвало да се преборвам с такива обстоятелства, които трябваше сега да направя", сподели Мариус Донкин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase